Gebelikte beslenme nasıl olmalıdır, hamile bir kadın günlük kaç kalori almalıdır? İşte anne adayının beslenmesi hakkında Deniz Şafak Akçayoğlu’nun tavsiyeleri.. Bir anne adayının beslenme biçimi kendini olduğu kadar karnındaki bebeğini de etkilemektedir. Bu yüzden hamile olan kadınlar kafalarına göre beslenemezler. Peki, gebe olan kadın nasıl beslenmelidir? İşte bu sorunun cevapları..
Anne adayı günde en az 1500 kalori almalıdır
İnsanların yaşına, ağırlığına ve boyuna göre günlük alması gereken minimum bir kalori miktarı vardır. Alınan kalori vücudun sağlığının ve hayatının devamı ve günlük aktivitelerin yapılabilmesi için enerji anlamına gelmektedir. Bir kadın günlük ortalama olarak 1800 kalori almalıdır. Anne adayları ise bu 1800 kalorilik değere ilaveten 200 kalori daha almalıdırlar. 200 kalori ise iki dilim ekmek + bir meyve tüketerek alınabilir. Buradan anlaşılacağı üzere bir anne adayının çok
yemesine gerek yoktur, sadece günlük tükettiği besin miktarında küçük bir miktar arttırıma gitmek yeterlidir. Elbette bunu doğru beslenme kurallarına uyarak yapmalıdır.
Fakat zayıf kadınlar için durum biraz daha farklıdır. Zayıf olan bir anne adayında düşük riski normal kilodaki kadınlara nazaran daha fazla olduğundan, günlük 500-800 kalori fazladan alması gerekir. Alınması gereken besinlerin miktarı annenin alması gereken kiloya göre planlanır.
Günlük alınan kalori hiçbir zaman 1500 kalorinin altında olmamalıdır. Daha az beslenmek bebeğin sağlığını tehdit edebilir.
Anne adayının beslenmesi konusunda Diyet ve Beslenme Uzmanı Deniz Şafak AKÇAYOĞLU’nun önerilerine bir gözatmakta fayda var.
Karbonhidratı eksik etmeyin
Günlük beslenmemiz içersindeki ekmek, pilav makarna, çorbalar, sebzeler, meyveler bizim karbonhidrat kaynaklarımızdır. Günlük enerjimizin yarısından fazlasını bu kaynaklardan sağlamak gerekir. Bazen hamileler kilo almaktan korktukları için bu besinleri tüketmezler.
Oysa onlara çok ihtiyacımız vardır. Normalde zayıflama diyetlerinde de ilk kısılan besinler bunlardır. Yapılan önemli bir yanlıştır. Onlar olmadan vücudumuz istediği enerjiyi elde edemez. Kısa vadede bize güç veren kaynaklardır. Gereğinden fazla tüketmek kilo alımını kolaylaştırır ancak yetersiz tüketmek te başka hastalıkların oluşumuna neden olabilir.
En proteinli besin yumurta
Protein, kişinin sahip olduğu kiloya veya alması gereken kaloriye göre planlanır. Normalde kişinin sahip olduğu her kilo başına 0.8 gr protein verilebilir veya aldığı kalorinin yüzde 12-15 ‘i proteinlerden sağlanır. Hamilelerde bu proteine ek olarak günde 20 gr. protein verilir. Anne adayının normalde alması gerekenden daha fazla proteine ihtiyacı vardır. Sadece ne kadar protein aldığı değil bu hangi kaynaklardan sağladığı da önemlidir. Yumurta bildiğimiz en proteinli besindir.
Yumurtadan alınan proteinin tamamı vücut tarafından emilir. Et ve et ürünlerinin yüzde 50-60 vücut tarafından kullanılır. Bitkisel proteinlerin ise (kurufasulye, nohut, mercimek, soya) yüzde 20-30′u kadar emilir. Protein kaynakları genelde aynı zamanda yağ içerirler. Yağ kaynakları genelde katı yağlardır. Kan kolesterol değerlerini yükseltebilirler.
Yemeklere 1 kaşık yağ ilave edin
Aldığımız enerjinin yüzde 25-30 unu oluştururlar. Katı yağları süt, yoğurt ve et, yumurta gibi kaynaklardan alıyoruz. Sıvı yağ ihtiyacını da yemeklere kullanılan yağdan karşılamaktayız. Düşünüldüğü gibi sadece kilo alımına sebep olmazlar. Yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanılabilmesi için gereklidirler. Bu nedenle yemekler hazırlanırken 1
kaşığı kadar yağ kullanmak gerekir. Salatalara da zeytinyağı gibi yağlardan 1 kaşık kullanılabilir. Fazlası vücutta yağ oluşumunu hızlandırır. Gün içersine bunların dağılımını yapmak düşünüldüğü kadar zor değildir. Dengeli olarak tüm öğünlere dağıtmak gerekir.
Diyet ve Beslenme Uzmanı Deniz Şafak AKÇAYOĞLU