Malzemeler:, 100 125 adet civari sarma yapragi, Sivi yag, Tuz, Azicik karabiber, 3 kucuk/orta boy domates, Yarim demet ya da daha az maydanoz, Nane (2-3 tatli kasigi), 2 limonun suyu
2-3 kucuk/orta sogan, 2-3 dis sarimsak, 1 su bardagi veya amerikan olcusuule iki kap pirinc,
Malzemeler
Malzemeler:
100 125 adet civari sarma yapragi
Sivi yag
Tuz
Azicik karabiber
3 kucuk/orta boy domates
Yarim demet ya da daha az maydanoz
Nane (2-3 tatli kasigi)
2 limonun suyu
2-3 kucuk/orta sogan
2-3 dis sarimsak
1 su bardagi veya amerikan olcusuule iki kap pirinc
Yapılışı
Soganlari siviyagda yakmadan kavurun.Kavrulduktan sonra dovulmus sarimsagi ekleyin, yarim dakika sonra rendelenmis domatesleri ekleyin.1 dakika sonra pirinci , tuzu ve azicik karabiberi ekleyip suyunu cekene kadar kisik ateste pisirin.Pirincler yari pismis veya ceyrek pismisolmali bu asamanin sonunda.(5 dk veya daha uzun pisirebilirsiniz.)Ama ates kisik olmali ve karistirmalisiniz arada ki dibine tutmasin ve de yeterince su olmali, domateslerden fazla su cikmadiysa azicik kendiniz de ekleyebilirsiniz yarim cay bardagi falan su.)
Pismesine yakin nanesini de ekleyin.Sonra bu karisimi bir kaba alip icine ince dogranmis maydonozlari ve limon suyunu ekleyin.Karistirin, cok kuruysa biraz su ve yagi az gozukuyorsa biraz sivi yag daha ekleyin.Yapraklar konserveyse kaynak ama fokurdamayan suya koyup 1 dk falan bekletip alin.Sarma asamasiysa soyle.Yapraklarin saplarini kesin.Sap tarafina yakin bir tatli kasigi veya 1
kasigi (yapragin buyuklugune bagli) civari hazirladigimiz pirincli icten koyun, sonra icin ustu tamamen kapanacak sekilde hatta nerdeyse sap tarafindaki uc diger uca yaklasacak sekilde alt ucu ust uca dogru kivirin.sonra sag ve sol tarafi ice dogru katlayip, sarmayi silindir seklinde yuvarlayip sarin.Gevsek degil siki sarmalisiniz.Bu sekilde sardiginiz sarmalari dibine asma yapraklari, marul yapraklari ya da maydonoz yapraklari (bu ucunden hangisi varsa)dizilmis tencereye dizmeye baslayin, Bitisik nizam siki sikiya dizmelisiniz.Bir sira boyle tamamlaninca ikinci , ucuncu, dorduncu katlara da dizebilirsiniz.Sonra sarmalar su koyunca dagilmasin veya yuzmesin diye ustlerine sarma tasi veya tabak(birkac tabak ustuste daha iyi) gibi bir agirlik koyup, ustune kaynak su dokun sarmalar tamamen suyun altinda kalana kadar.Sonra fokurdayana kadar yuksek ateste fokurdayip kaynadiktan sonra kisik veya orta-kisik ateste yarim saat-25 dk falan pisirin.Sonra ocagin altini sondurun ama tencereye dokunmayin.Birkac saat sonra tenceredeki suyu agirligi ustunde tutarak yavasca lavaboya suzun, sogumus olan sarmalari alip bir tabak veya servis tenceresine dizin, ustunu kapak veya aluminyum folyoyla ortup buzdolabina koyun.Soguduktan sonralimon dilimleriyle susleyip servis yapin.Afiyet olsun.Bu arada amerika`da yasiyorsaniz ve zeytinyagli sarma yapmaya vaktiniz yok ya da parti piknik toplanti gibi bir etkinlik icin siparis vermek isterseniz, taze sarilmis zeytinyagli sarmalar siparis verebilirsiniz.