Karbonhidratlar: Karbonhidrat vücudumuz için önemli bir enerji kaynağıdır. Karbonhidratların sürekli tüketilmesi gerekmektedir. Her gün alınan enerjinin %55-60′ının karbonhidratlardan sağlanması gerekmektedir. Ekmek, pirinç, makarna, kuru baklagillerde ve tahıl ürünlerinde çok miktarda bulunur. Şekerler de karbonhidratlar grubunda bulunmaktadır. Bu şekerler bilinen meyve şekeri (fruktoz), çay şekeri (sukroz) ve süt şekeri (laktoz) olarak ayrı gruplandırılır. Karbonhidrat tüketiminde önemli olan şekerli besinlerden ziyade diğer karbonhidrat kaynaklarının tüketilmesi gerekir.
Mineraller ve vitaminler: Sağlıklı yaşam için lüzumludur. Mineraller (çinko, kalsiyum, iyot, bakır, demir vb.) meyve ve sebzelerde bulunmaktadır. Sağlıklı kemik, diş, cilt yapısı ve hücre korunması için gereklidir. Mineraller kan basıncı, kalp ritmi, vücuttaki sıvı dengesi ve benzeri birçok düzenleyici fonksiyonlarda önemli rol oynar. Mineraller kemik ve diş sağlığı için önemliyken vitaminler vücutta düzenleyici olarak çalışmaktadır.
Proteinler: Kas dokusunu güçlendirmek için vücutta en etkili kalori yakıcıdır. Et ve süt ürünleri ile birlikte kuru baklagiller ve yumurtada bol miktarda bulunmaktadır. Dokuların yenilenmesi ve hücrelerin gelişimi için ihtiyaç duyulmaktadır. Günlük %10–12 kadar enerjinin proteinler aracılığı ile sağlanması gerekmektedir.
Yağ: Yağlar fazla tüketilmemesi gereken besinlerdir. A, D, E, K ve benzeri vitaminlerin taşırlar. Bu görevlerinden ötürü tüketilmeleri sağlımız için oldukça önemlidir. Yağlar sıvı ve katı olarak ikiye ayrılır. Et ve süt ürünlerinde, margarin, peynir, tereyağı ve kuruyemişlerde fazlaca bulunmaktadır. Günlük %25–30 civarında ki enerjinin yağlardan alınması gerekmektedir. Bu noktada önemli olan miktarın en çok %10′unun tekli doymamış yağlardan (zeytinyağı), %10′unun doymuş yağlardan (Et, yumurta, süt gibi hayvansal besinlerde bulunmaktadır. Aşırı tüketimi kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olmaktadır) ve %10′unun çoklu doymamış yağlardan (Ayçiçeği, tahıl ürünleri, soya fasulyesi, balık ve ürünleri, brokoli, ıspanakta vardır) karşılanması gerekmektedir.
Su: İnsan vücudunun %60 kadarında su bulunur. Yaşam için oksijenden sonra ki en önemli maddedir. Besin sindirimi, emilişi ve hücrelere taşınması ile vücut ısısının denetiminde önemli rol oynar. Bu nedenle her gün en az 2 litre su içilmelidir. Kahve, çay, şekerli meyve suları ve benzeri sıvılar saf suyun yerine geçemez. Anne adaylarının su tüketimine özen göstermeleri gerekmektedir. Gebeliğin sağlıklı devam etmesi için bu gereklidir.
Zihinsel ve bedensel işlevlerimize etki eden önemli bir unsur
yeme alışkanlığımızdır. Sağlıksız beslenmek düşünme ve kavrama yeteneklerini azaltır ve hatta hafıza kayıplarına neden olabilir. Her gün 8 saat uyumanıza rağmen yorgunluk hissediyorsanız ve zihinsel, bedensel faaliyetlerinizde hızlı yoruluyorsanız, hafızada tutmakta zorluk yaşıyorsanız
yeme alışkanlığınızı ve düzeninizi mutlaka gözden geçirmelisiniz.
ALINTIDIR