Bayanlar dikkat! İşte hamilelikteki sıkıntıları hafifletmenin püf noktaları...
Hamilelik döneminde bulantıya karşı birkaç dakika uzanıp, bir bardak su için. Güneşten korunun. Bacaklarınızı yüksekte tutun. İşte, gebelikte oluşabilecek sıkıntılardan kurtulma yolları...
Bebek sahibi olma düşüncesi anne adayına mutluluk verdiği gibi, pek çok sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. Hamile kadın bu dönemde artan hormonlarından dolayı baş ağrısından bulantılara, sindirim sistemi rahatsızlıklarından lekelere kadar birçok sağlık problemi yaşayabiliyor. Anne adayının gebeliğin ilk 3 ayındaki “Nasıl doğum yapacağım”, “Vücudum çok değişecek mi?”, “Bebeğim ya sağlıklı dünyaya gelmezse!” gibi kaygıları da, aslında yaşadığı fiziksel değişimin bir sonucu. Peki, hamilelik döneminde karşılaşılan bu tür sıkıntıları nasıl giderebileceğinizi biliyor musunuz?.. Özel Göztepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Gökmen İyigün, hamilelikte yaşanan sorunlar ve çözüm yollarını sıraladı:
BULANTIYA KARŞI BİR BARDAK SU İÇİN
Bulantı: Bazı hamile kadınlarda bulantılar günlük kusmalara neden olabilecek kadar şiddetli olabilir. Diğer taraftan kadınlar
olmaksızın
kokularından nefret ederler. Bebeğin içinde bulunduğu zarın ürettiği olağanüstü miktardaki östrojen hormonuna midenin dayanma kapasitesinin yetmemesi, bulantılara yol açar. Hamileliğin üçüncü ayının sonunda belirtiler genelde yok olur. Bulantıları azaltmak için yataktan hızla kalkmaktan kaçınmalısınız. Bulantı anında birkaç dakika uzanıp, bir bardak su içmek ve sonra ayağa kalkmak gerekir. Bu probleme karşı her gün iyi dengelenmiş dört öğünde beslenmek şart.
Kabızlık: Hamilelerin çoğu kabızlıktan şikâyet eder. Bunun en önemli sebebi hamilelik nedeniyle salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarının bağırsak üzerindeki uyuşturucu etkisidir. Sebze ve meyve (posalı) tüketimini artırarak gün içinde rahatlayabilirsiniz.
Aşırı salya: Bazen, ilk 3 aylık dönemde bulantılara yoğun bir şekilde salya salgılama eşlik eder. Fakat çoğu zaman bu, âdetin gecikmesinden sonra 3 hafta içinde başlar ve hamileliğin sonuna kadar sürer. İlk zamanlarda patates, mısır, buğday, pirinç gibi ‘amidon’ bakımından zengin olan besinlerden uzak durmakta fayda var. Ağız banyosu ya da mentollü pastil de kullanılabilir.
BAŞ AĞRILARI İÇİN DOKTORUNUZA DANIŞIN
Baş ağrıları: Baş ağrıları, hamileliğin ilk dönemlerinde kan akışındaki değişiklikler sonucunda, kan basıncına bağlı olarak gelişir. Stresten kaynaklanan sızı, beyin bölgesindeki kasların kasılmasını artırır ve neticede anne adayı kendisini sürekli yorgun hisseder. Parasetamol içerikli ilâçlar ağrıyı dindirebilir. Bununla birlikte en iyisi uzman bir doktorun tavsiyesini almaktır.
Hamilelik lekeleri: Anne adaylarının alın ve yanak civarında oluşabilen sütlü
renginde lekelerdir. Özellikle yaz aylarında güneşten korunmalısınız. Bunun için geniş siperlikli şapka, güneş gözlüğü ve güneş şemsiyesi tercih edebilirsiniz.
Hemoroid: Bebeğin içinde bulunduğu zar (plesanta) tarafından üretilen hormonlar toplardamarların rektumun iç yüzeyinde toplanmasını sağlar. Bu da ‘hemoroid’e neden olur. Hemoroidler özellikle doğumun son aylarına doğru, doğum anında ve doğumun ardından ilerleyen günlerde kendini gösterir. Rahatsızlıktan korunmak için kabızlığa karşı önlem almalı ve antihemoroid krem kullanmalısınız.
Mideniz yanıyorsa domates yemeyin
Mide yanması: Hamileliğin son dönemlerinde midede bulunan bir takım asitler yeterince boşalamazlar. Bu asitler midede hareket ederler ve ileriye doğru eğildiğinizde ya da yatarken boğaz bitimine kadar yükselir. Akşam yemeği erken bir saatte yenmeli, özellikle asitli yiyeceklerden (sirke, domates, turunçgiller) uzak durulmalıdır.
Bacaklarda ağırlık hissi: Gebelikte hormon salımına bağlı toplardamarlardaki genişleme, kan akışını engeller. Kan akışının zor olduğu yerlerde ağrılar meydana gelebilir. Bacak ağrısı ve bileklerde ödem oluştuğunda acıları dindirmek için mümkün olan sıklıkla dinlenilmeli, yatakta ayaklar yükseltilmeli, bacaklar soğuk suyla yıkanmalı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
ALINTIDIR