Doğum sonrası kilo verme hızı ve zamanı aslında hamilelik süresince alınan kiloyla ilgili. Hamilelik döneminde fazla kilo almamış bir anne süt verme döneminde aşırı zayıflayabilir ve yeterli sütü olmayabilir. Hamilelik dönemini 9-12 kg alarak normal tamamlamış bir anneyse ilk 6 ayın sonunda dengeli beslenme ve etkin süt verme sonunda normal kilosuna kavuşabilir. Ama hamilelik döneminde 18-30 kg gibi aşırı kilo almış annelerin normal kilolarına dönmeleri daha uzun zaman alacaktır. Normal süreçte emzirme dönemiyle birlikte anne kilo kaybetmeye başlar. Hatta doğum sonrası kilolarının üzerine çıkan anneler bile oluyor.
Emzirerek kilo kaybedildiği için anne hamileliği süresince normal kilo kazanımıyla bitirdiyse 6 ay sonunda doğumda aldığı ve süt üretmek üzere depoladığı fazla kilolardan kurtuluyor. Benim önerim annenin bir beslenme ve diyet uzmanıyla görüşmesi randevuya gitmeden önceyse bir hafta boyunca yediklerini ve süt verdiği zamanlar kaydetmesi. Çünkü süt verimi ve beslenme ilişkisi çok önemli.
Hızlı kilo kaybı için yapılan düşük kalorili diyetler annenin süt verimini olumsuz yönde etkiler. Özellikle karbonhidrat ve proteinden fakir beslenme annenin sütünü azaltır.
Doktorunuzla konuşun, onun izni olursa hafif yürüyüşler ve gezersizler kilo vermeyi çabuklaştıracaktır.
Sütü az olan annenin beslenmesi daha dikkatli gözden geçirilmeli. Sütü az olan anneler, mutlaka 5 besin grubundan eşit olarak tüketmeli. Az ve sık beslenmek, 3 saat arayla küçük öğünler yapmak, süt verimini artırabilir.
Bilimsel olarak süt verimini çok artıracak tek başına hiçbir besin yok. Ama her anne psikolojik olarak bazı besinlerin sütünü artırdığına inanabilir ve bunu uygulayabilir. Sütün artması için annenin huzurlu, dinlenmiş ve uykusunu almış olması da çok önemli.
ÖRNEK MENÜ
(Hemen belirtelim, bu liste kilo vermek için değil.)
Kahvaltı
1 su bardağı süt veya yumurta
1 kibrit kutusu kadar peynir
1 tatlı kaşığı reçel veya pekmez
2 ince dilim ekmek
Ara Öğün
1 orta boy meyve veya komposto
Öğle Yemeği
1 tabak etli sebze veya baklagil yemeği
2 kaşık pilav veya makarna veya 1 dilim ekmek
Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
1 kase yoğurt veya cacık
Ara Öğün
1 bardak ayran
1 ince dilim börek
Akşam Yemeği
1 kase çorba
3-4 köfte kadar ızgara et veya tavuk veya balık
Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
1 dilim ekmek
Ara Öğün
1 orta boy meyve
1 bardak süt
10 fındık
ALINTIDIR