BİLGİSAYAR BAŞINDA
Nasıl önlem almalı?
Bilgisayar başında otururken yaptığınız duruş hataları boynunuzun ağrımasına sebep olabiliyor. Her gün bilgisayarınızın önünde oturduğunuz koltuk, ne çok yüksek ne de çok alçak olmalı. Aynı zamanda bacaklarınız sağ tarafta olacak şekilde bir açıyla oturmayı deneyin; bu pozisyonu aynı şekilde kollarınız için de uygulayın. Dirseklerinizse masanın üzerinde dursun. Ekran ve klavye poziyonunu aynı eksende ayarlayın. Aynı şekilde ekranın da belli mesafede ve gözleriniz hizasında bir yükseklikte olmasına özen gösterin.
Egzersizler nasıl uygulanıyor?
Boynunuzu uzatın ve ellerinizi başınızın arkasında birleştirin. Bu sırada ellerinizi öne doğru, başınızı da ellerinize yani arkaya doğru itin. Gergin halde kalın ve üç kere yavaşça nefes alıp verin. Ardından kendinizi rahat bırakın ve bu egzersizi üç kez tekrar edin.
TELEFONDA KONUŞURKEN
Nasıl önlem alınıyor?
Telefonda konuşurken çoğumuzun alışkanlığı bir elimizde kalemle kâğıda yazarken, diğer taraftan da telefonu boynumuzun arasına sıkıştırmak. Bu her ne kadar pratik bir yöntem olarak görülse de, boyun ağrılarına davetiye çıkarıyor. Ofisinizde yalnız basınayken hoparlör aracılığıyla konuşmayı deneyebilirsiniz ya da yanınızda çok samimi ve gürültüden rahatsız olmayan iş arkadaşlarınız bulunduğunda bu yönteme başvurabilirsiniz.
Egzersiz nasıl uygulanıyor?
Ellerinizi alnınızın üzerine koyun, baş öne doğru itilmeye çalışılırken ellerinizle engel olmayı deneyin. 10'a kadar sayın ve bırakın. Bu hareketi üç defa tekrar edin. Sağ elinizi yüzünüzün sağ tarafına koyun ve başınızı sağa doğru itmeye çalışırken sağ ellinizle engel olmaya çalışın; bu şekildeyken ona kadar sayın ve bırakın. Bunu üç defa tekrar edin. Aynı hareketi sol elinizle sola doğru tekrar edin.
YOLCULUK SIRASINDA
Nasıl önlem alınıyor?
Öncelikle koltuğunuzun düzgün bir şekilde durup durmadığını kontrol edin. Kendinizi mümkün olduğu kadar rahat bir pozisyonda hissetmelisiniz. Dik bir pozisyonda sırtınızı koltuğa yaslayarak oturun; ardından ayaklarınızı düz bir yerde tutun. Uyumak istediğinizde ise vücudunuzun tamamını sağ ya da sol yöne doğru çevirin; sadece boynunuz çevrilmiş pozisyonda kalmasın.
Egzersiz nasıl uygulanıyor?
Dik oturur vaziyette derin nefes alın. Kollarınızıysa iki yana yaslayın. Nefesinizi verirken başınızı sol omzunuza doğru çevirin. Çenenizi göğsünüze yaklaştırırken, derin nefes alıp yavaşça bırakın. Sağ kulağınızı sağ omzunuza doğru çevirirken, derin nefes alıp yavaşça verin.
TELEVİZYON KARŞISINDA
Nasıl önlem alınıyor?
Kanepeye uzandığınızda televizyona olan uzaklığınıza özen göstermelisiniz.
Egzersiz nasıl uygulanıyor?
Boynunuza yastığınız
ıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırtüstü yatmak istiyorsanız, yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde yerleştim. Yastığınızın başınızı ve boynunuzu destekliyor olmasına dikkat edin. Boynunuzun gergin durmasından kaçının. Sırtüstü yatar pozisyonda kollarınızı 180 derecelik açıyla yana doğru açın ve ardından ellerinizi havaya kaldırın, böylece boyun bölgenizi çalıştırmış oluyorsunuz. Daha sonra ellerinizi boyunuzun altına koyun ve avuçlarınızla ileriye doğru baskı yapın ve bu hareketi 10 kere tekrarlayın.
KİTAP OKURKEN
Nasıl önlem alınıyor?
Koltukta kitap okurken sırtınızı arkaya yaslayarak
bir pozisyonda oturmalısınız. Genellikle, kitabı dizimizin üzerine koyar ve okuma esnasında baş ve boyun bölgemiz öne doğru eğik şekilde dururuz.
Egzersiz nasıl uygulanıyor?
Sırtüstü yatın ve boynunuzun altına boynunuzu destekleyecek küçük bir yastık veya havlu koyun. Burnunuzdan derin bir nefes alıp ağzınızdan verin. Bunu üç kere tekrarlayın. Sağ elinizle sol omuz başınıza, sonra da sol elinizle sağ omuz başınıza hafifçe masaj yapın. İki omzunuzu önde birleştirecekmiş gibi öne doğru getirip, beşe kadar saydıktan sonra eski pozisyonunuza gelin. Aynı işlemi omuzlarınızı arkaya doğru götürerek tekrar edin.
mahmure.com