ESKİ MISIRLILAR VE YUNANLILAR dahi balın şifa verici özelliğine vakıftı. Günümüzde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) öksürük ve soğuk algınlıklarında bal yenmesini tavsiye ediyor. Berlin'deki Charite Kliniği uzmanları da balın «muhtemelen» etkili olduğu görüşünde. ABD'li hekimler soğuk algınlığından mustarip 105 erkek ve kız çocuğu üzerinde bir araştırma gerçekleştirdi. Kimi çocuklara bir iki kaşık koyu renkli karabuğday balı verildi, bazıları piyasada sıkça rastlanan bir öksürük şurubundan içti, ötekilere ise hiçbir tedavi uygulanmadı. En iyi sonucu bal verdi. Öksürüğü azalttı ve çocukların daha rahat uyumalarını sağladı. Büyük bir ihtimalle bal, boğaz ve gırtlaktaki iltihaplı mukozayı iyileştiriyor. Balın muhteviyatı üst solunum yollarındaki enfeksiyon la savaşan bağışıklık sistemini uyarıyor.
Araştırmacılar koyu renkli bal türlerini de fenol denen etken maddenin daha yüksek oranda bulunduğunu, bu nedenle açık renkli ballara nazaran daha tesirli olduklarını tahmin ediyor.
«Medihoney» adı verilen anti bakteriyel bal yaralara sürüldüğünde dezenfektan etkisi gösteriyor. iltihaplanmayı önleyerek iyileşmeyi hızlandırıyor. «Medihoney» ağırlıklı olarak Avustralya ve Yeni Zelanda'da yetişen manuka ağacının çiçeklerinden elde ediliyor.
Uygulama: Yatmadan önce bir iki kaşık balı ağzınızda eritin.
Alternatif: Kekik, anason ve rezene karışımı öksürük çayını balla tatlandırın.
Dikkat ! Balı eklemeden önce çayı oda sıcaklığına gelene kadar soğutun. Aksi takdirde balın içindeki maddeler bozulabilir.
Riskler ve yan etkiler: Bir yaşından küçük bebeklere bal vermeyin. Bağırsakta zehre dönüşen bir bakteri içeriyor olabilir.
ALINTIDIR