FORUM HANIMEFENDİLER
Çocuğun iştahını açmanın yolları 8cauba11
FORUM HANIMEFENDİLER
Çocuğun iştahını açmanın yolları 8cauba11
FORUM HANIMEFENDİLER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM HANIMEFENDİLER

FORUM HANIMEFENDİLERHoş geldin, .
Son Ziyaretiniz:
Mesaj Sayınız: 0

 
AnasayfaKapıLatest imagesKayıt OlGiriş yapupload

 

 Çocuğun iştahını açmanın yolları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Adminiçe
YÖNEETİCİ
YÖNEETİCİ
Adminiçe


Mesaj Sayısı : 1947
Kayıt tarihi : 29/12/09
Yaş : 37
Nerden : konya

Çocuğun iştahını açmanın yolları Empty
MesajKonu: Çocuğun iştahını açmanın yolları   Çocuğun iştahını açmanın yolları Icon_minitimePtsi Şub. 08, 2010 10:51 pm

Her çocuğun büyüme oranıyla ilgili olan bir yemek yeme miktarı vardır. Yıllar ilerledikçe başlangıçta alınan yiyecek miktarı azalabilir. Aile içinde yaşanan olumsuzluklar, abur cubur gıdalar ve yemek zamanını bekletmek de çocuğun iştahını kaçırabilir. Erinlik ve ergenlik döneminde ise iştah yeniden artabilir

İştahı bir yemeğin zevkle, neşeyle ve arzuyla yenmesi olarak açıklayan Psikolog Yüksel Demirer, iştahsız çocuklar için yapılması gerekenleri anlattı.

İştahsız bir çocuk için öncelikli olarak ne yapılmalı?
Lokmayı uzun süre ağzında çeviren, çiğnemek için zaman kazanmaya çalışan, tabağındaki yemeği bir türlü bitiremeyen bir çocuk karşısında önce aklımıza fiziksel bir rahatsızlığın varolup olmadığı gelmelidir. Örneğin; yüksek ateş, kulak ağrısı, boğaz ağrısı, nefes almayı güçleştiren nezle ve grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonları, çocuğun sofrada nazlanmasına neden olur. Böyle durumlarda doktor kontrolünden geçirilen çocuğa, önerilen biçimde yiyecek verirken çocuğun isteklerini de dikkate almak en uygun yoldur. Hastalık sırasında çocuğu yemek yemeye zorlamanın hiçbir yararı yoktur. İştahla ilgili olarak anne-babaların kabul etmeleri gereken en önemli şey; çocukların farklılıklar göstermesidir. Bu nedenle de başka çocuklara bakarak, onların yemek yeme davranışıyla kendi çocuğunuzun yemek yemesini kıyaslamak, çocuğunuzun daha az yediğini düşünmenize neden olabilir.

Çocuğun iştahını neler keser?
Çocuğu iştahlı ya da iştahsız yapan faktörlerin başında, onların iç dünyalarında yaşadıkları şeyler büyük önem taşır. Çocuğun bilinçaltına yerleşmiş bir endişe, üzüntü, nefret veya kıskançlık gibi bir duygu onun iştahını kesebilir. Bu nedenle iştahsız bir çocuk için öncelikle organik bir rahatsızlığının olup olmadığı araştırılırken, diğer yandan ruhsal çatışmalarının olup olmadığı, duygusal bir sorunun bulunup bulunmadığı da araştırılmalıdır.

Nasıl davranmalı?
Herşeyden önce çocuğa sofrada yemek yemesi için zor kullanılmamalıdır. Her çocuğun kendine özgü yemek yeme kapasitesi olduğundan çocuk daha fazlasını yiyemez. Çocuğun yemesi konusunda ısrarcı olunduğunda çocuk kendisine fazla gelen gıdayı çıkartılabilir. Her çocuğun büyüme oranıyla ilgili olarak yemek yeme miktarı vardır. Örneğin, yıllar ilerledikçe başlangıçta alınan yiyecek miktarı azalabilir. Erinlik ve ergenlik döneminde ise, iştah yeniden artabilir. Yemek zamanından önce çocuğa verilen şekerlemeler, çikolatalar ve cips gibi abur cubur gıdalar da iştahı engelleyebilir. Ancak, çocuk acıktığında yemek zamanını beklemeden ona yemeğini vermek gerekir. Acıkan çocuğa ısrarla yemek zamanını bekletmek onun iştahının kaçmasına neden olabilir. Henüz yemeği hazır olmamış çocuğa, alması gereken gıdalardan bir miktar verilerek iştahının kaçmamasına yardımcı olunabilir. Çocuğun sofrada oyalanması ve yemeğini ağır yemesi karşısında tepki göstermemek en iyisidir. Bu arada çocukla konuşmak, hikayeler anlatmak, şakalar yapmak da onun yemek yemesini zevkli hale getirebilir.

anneyiz bizden alıntıdır
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://taha2007.yetkin-forum.com
 
Çocuğun iştahını açmanın yolları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» İştah Açmanın Bitkisel Tedavisi
» Ağlayan bebeği sakinleştirme yolları
» Çocuklara meyveyi sevdirmenin yolları...
» Sıcak basmaları ile başa çıkma yolları
» Kuru ciltlerin pullanma ve kaşıntı sorunu ile baş etme yolları

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
FORUM HANIMEFENDİLER :: BEBEK SAĞLIĞI VE BAKIMI :: Beslenme & İştahsızlık-
Buraya geçin: