SAGLIKLI YEMEK
Yemek Pişirirken
Gazete ve dergilerde en çok gündeme gelen konulardan birisi de hangi yiyeceklerin, hangi vitamin ve mineralleri ne kadar içerdiğidir. Fakat ne yazık ki, yiyeceklerin pişirme kurallarına dikkat edilmeden hazırlanmasıyla, besleyici öğeleri açısından kayba uğraması nedeni ile bizleri yanlış yönlendirmiş olur. İşte yiyeceklerimizi pişirirken vitamin kaybını en aza indirmek için dikkat etmemiz gereken önemli noktalardan birkaçı;
Sebzeleri pişirirken;
Sebzeler yıkandıktan sonra doğranıp hiç bekletilmeden pişirilmelidir. Çünkü doğranmış sebze bekledikçe, içermiş olduğu C vitamini miktarında azalma görülmektedir. Eğer sebzeleri pişirmeden salata hazırlayacaksanız limon, sirke, zeytinyağı gibi lezzet vericileri tüketeceğiniz zaman eklemelisiniz. Tercihiniz dondurulmuş sebzeleri pişirmek ise, sebzeleri oda sıcaklığında veya buzdolabında hiç bekletmeden kaynamakta olan yemeğe direkt ilave ediniz.
Kurubaklagili pişirirken;
Nohut, mercimek, fasulye gibi kurubaklagil, pişirilmeden bir gece öncesinden ıslatılmalıdır. Kurubaklagilin içinde bekletilen bu su dökülmelidir. Çünkü kurubaklagilin içermiş olduğu gaz yapıcı maddeler, içinde bekletilen suya geçtikleri için şiddetli gaz ve sancı gibi rahatsızlık verebilir. Islatılan kurubaklagil, diğer malzemeler de eklenerek düdüklü tencerede pişirilmelidir. Eğer düdüklü tencereniz yok ise, önceden ıslatılmış kurubaklagil suda haşlanır, başka bir kapta ise diğer malzemeler hazırlanır ve kurubaklagil tenceresine eklenerek bir kez daha kaynatılmalıdır.
Makarna pişirirken:
Makarna pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, haşlama suyunun dökülmemesidir. Çünkü makarna ısının etkisiyle içermiş olduğu B grubu vitaminleri suya salar. Bu nedenle haşlama suyunun dökülmemesi için su miktarı iyice ayarlanmalıdır. Örneğin; 1 su bardağı makarna için 1-1,5 su bardağı su eklenmelidir. Makarnayı şu şekilde pişirebilirsiniz: Soğanı yağla öldürüp, domates, salça, su, tuz vs eklenip su kaynayıncaya makarna eklenir, makarnanın suyu çekinceye kadar kısık ateşte pişirilir. Suyu çeken makarna, üzerine kağıt peçete konulup dinlendirilir. Besleyici değerini artırmak için servis edilmeden önce ton balığı veya kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz.
Sütlü tatlıları pişirirken;
Sütlaç, puding, muhallebi gibi sütlü tatlıları hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, şekerin yanmamasıdır. Bu nedenle şeker ateşten inmeye yakın ilave edilmelidir. Çünkü ısı ile yanan şeker, sütte bulunan proteinin azalmasına neden olur.
İşte bazı yiyeceklerin hazırlanmasında yapılan yanlış işlemlerin sonuçları;
Ekmek kızartılınca kalorisi değil besleyici değeri azalır.
Meyveler kesildikten veya suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse
vitamin değerleri azalır.
Sebzelerin haşlama ya da pişirme suları dökülürse, vitamin ve mineral değerleri azalır. Bu suları çorba yaparak değerlendirebilirsiniz.
Süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirse vitamin değerleri azalır. Ayrıca yoğurt zamanla bekleyince yeşil bir su salar. Bu yeşil su iyi bir B 12 vitamini içerir. Bu nedenle bu suyu atmadan yoğurda karıştırılarak tüketilmesi gerekir.
ALINTIDIR