Bebek emzirmenin yararlarını zaten bilinmektedir. Anne sütü, bebeginizin, ihtiyacı olan besinleri dengeli olarak alabilmesini sağlar ve bağışıklık sistemini geliştirir. Bebek emzirmek, kilo vermenize de yardımcı olur.
Sağlıklı ve düzgün bir şekilde
emzirmek, aslında zannettiğiniz kadar kolay değildir. Sabır ve pratik olmanın yanında, bu işten keyif almanız da hem sizin hem de bebeğiniz için çok yararlıdır. Yardım istemek normaldir Bebeğinizi emzirmeye başlamadan evvel yakınlarınızdan destek isteyin. Ayrıca hastanedeki doktor ve
hemşireniz de size bu konuda profesyonel şekilde yardımcı olabilir. Düzgün tekniği öğrenmeniz, ileride problem yaşamanızı engeller.
Düzenli olarak emzirin
Bebeğinizin doğumundan sonraki ilk birkaç hafta, onu her 2-3 saate bir emzirmeniz gerekir. 3. aydan sonra günde 6-8 defa emzirmeniz yeterli olabilir. Bebeğinizi sık emzirmeniz, daha fazla süt üretmenizi sağlar. Eğer bebeğinizi emzirmekte gecikirseniz, daha sonra onu rahatlatmanız zorlaşabilir. Bebeğinizin ilk acıkma belirtilerine, dudak hareketlerine dikkat edin. Süt içmek için ağlamaya başlaması, ihtiyaç duyduğunda süt ememediğinin belirtisidir.
Pozisyonunuz kesinlikle rahat olsun
Bebeğinizi emzirmek için öne doğru eğilmeyin, bebeğinizi göğsünüze yaklaştırın. Kol ve sırt desteği olan koltuklarda oturun. Yastıkla da vücudunuzu destekleyebilirsiniz. Yan tarafınıza doğru uzanarak bebeğinizin yüzünün size dönük olmasını sağlayabilirsiniz.
Yerleştikten sonra bebeğinizin alt dudağını memenize temas ettirin
Bebeğinizin ağzı tamamen açık olsun ve meme ucunu tam olarak emsin. Bebeğinizin dili memenizin altında olmalıdır.
Bebeğinizin ağzının içine parmağınızı sokup onu memenizden ayırarak emzirmeyi bitirebilirsiniz.
Emme miktarını bebeğinizin kendisi belirlesin
Memeniz yumuşayana kadar hemşirenin size yardımcı olmasına izin verin. Daha sonra bebeğinizin gazını çıkarmaya çalışın ve diğer memenizle emzirmeye başlayın. Eğer bebeğiniz aç değilse bir sonraki emzirme işlemini diğer memenizle deneyin.
Eğer bebeğiniz süt emmeyi bırakıp size doğru bakarsa veya odayı incelemeye başlarsa, onu zorlamayın bu güzel anın tadını çıkarın.
İlk haftalarda bebeğiniz sadece tek memeden emiyorsa, fazla basıncı azaltmak için diğer memenizi sıkın ve süt akışının sürmesini sağlayın.
Emzik kullanımının önemi
Bebekler bir şeyi emdikleri zaman çok
olurlar. Bebeğinize fazla emzik vermeniz, anne sütüyle emzirmenizi de etkileyebilir. Amerikan Pediyatristler Akademisi, 1 aylık olana kadar bebeklere emzik verilmemesini öneriyor.
Onunla yakından ilgilenin…
Bebeğinizin memenizi ağzıyla kavradığında memenizde hafif, yumuşak bir çekim hissedersiniz. Memelerinizi, emzirmeden evvel dolu ve sert, emzirdikten sonra yumuşak ve boş hissedebilirsiniz. Bebeğinizin, normal hızda kilo almasına, günde 6 ila 8 kez bezini ıslatmış olmasına ve emzirme aralarında rahat olmasına dikkat edin. Bebeğinizin dışkısının sarı, tanecikli ve yumuşak olması normaldir.
Meme başlarınızı korumanın önemi
Her emzirme sonunda meme ucunuzun kendi kendine kurumasını beklemeniz normaldir. Eğer acele etmeniz gerekirse meme ucunuz hemen kurulayabilirsiniz. Emzirme aralarında meme uçlarının kuru kalmasını sağlamak için sık sık sütyeninizi değiştirin.
Banyo yaparken sabun, şampuan gibi temizleyici ürünlerin meme ucunuza gelmesini engelleyin. Eğer meme uçlarınız kuru veya çatlaksa, lanolin içeren merhemlerden kullanabilirsiniz. Zeytin yağı ya da sağdığınız kendi sütünüzle ovmanız da işe yarayabilir.
Sağlığınız için yararlı olanları seçin
Bebeğinizi emzirirken yaşam tarzınıza, hamile olduğunuz zamanki kadar dikkat etmeniz gerekir.
•Bol bol meyve, sebze ve tam tahıl alın
•Bol bol sıvı alın
•Mümkün olduğunca dinlenin
•Sadece doktorunuzun onayladığı ilaçları kullanın
•Sigara kullanmayın
Ayrıca kafein ve alkolden de uzak durun. Annenin fazla kafein tüketmesi anne sütüyle beslenen bebekleri rahatsız edebilir. Alkollü bir içecek alırsanız, bebeğinizi emzirmeden evvel iki saatlik bir sürenin geçmesini bekleyin.
Emzirmeyi öğrenmek için zaman ayırın
Bebek emzirmeye alışmanız zaman alabilir. Bebekle arasındaki iletişiminiz geliştikçe
emzirmek daha doğal bir hal alır.
Eğer zorluk çekerseniz, özellikle de emzirmek sizin için acı verici bir hale gelirse,
isteyin . Meme uçlarınız ilk birkaç haftada hassaslaşabilir ancak meme emzirmek acı verici olmamalıdır. Bebeğinin dilinden kaynaklanan bazı problemler ortaya çıkabilir, sorununuzun kaynağı başka bir neden de olabilir. Doktorunuzdan ya da
hemşiresinden
isteyebilirsiniz. Bebek emzirmede başarılı olabilmeniz için doğru başlangıç çok önemlidir
ALINTIDIR