Ek Besinler
4–6 aylar arasında bebeğin temel besini anne sütüdür. Ancak bu süreçte bazı durumlarda bebeğinize ek besin başlamanız gerekebilir...
–6 aylar arasında bebeğin temel besini anne sütüdür. Ancak bu süreçte bazı durumlarda bebeğinize ek besin başlamanız gerekebilir. Bir alıştırma dönemi gibi düşünüp miktarı az tutmakta fayda vardır. Öncelikle günde 1 tatlı kaşığı meyve suyu (elma, şeftali, havuç) ve yoğurt vererek ek besinlere başlanabilir.
Ek besinlere geçerken aceleci olmamak ve çok geri kalmamak önemli. Besinlere azar azar ve teker teker başlayarak, bebeğin tolerasyonunu yani besini kabul edip etmediğini gözlemlemek önemli. Bir besine yeni başladığınızda bebekte kabızlık, gaz, alerji vs. gördüyseniz bir süre ara vererek tekrar deneyin. Hangi besinden kaynaklandığını anlayabilmeniz için de aynı anda birden fazla ek besine başlamayın. Amacımız bebeğin alıştığı sıvıdan yumuşağa ve daha sonra da katı gıdaya doğru gitmek olmalıdır. Bebeğinizin 1 yaşını tamamladığında artık sizinle birlikte sofrada
yiyebilir yetenekte olması beklenir.
6. Ay Tek çeşitle başlayarak sıvı, yarı sıvı ve yumuşak, yiyecekler
Anne sütü, devam maması, yoğurt, meyve ve sebze suları, pekmez, yumurta sarısı, pirinç, kaşık mamaları.
Bu dönemde ek besinlere sırası ile yoğurt, meyve (elma, şeftali, armut, havuç) ve sebze (patates, havuç, kabak, yeşil fasulye, bezelye) suları şeklinde günde 2-3 kez vererek başlayabilirsiniz. Meyve sularının içine 1 çay kaşı ile başlanarak 1-2 tatlı kaşığı pekmez ilave edebilirsiniz. Sebzeleri teker teker denedikten sonra karışım halinde hazırlayabilirsiniz. Kahvaltı olarak ise haşlanmış yumurta sarısı verebilirsiniz.
7.Ay Karışımlar yapmaya başlayabilirsiniz (yoğurt+meyve)
Anne sütü, devam mamaları, yoğurt, meyve ve sebze püreleri, pekmez, tam yumurta sarısı, pirinç, pirinç unu, et( tercihen balık, tavuk), bitkisel yağlar, kaşık mamaları.
Pirinç ve bitkisel yağ katarak yapacağınız sebze çorbalara başlayabilirsiniz. Devamında azar azar (1/2–1
kaşığı kadar) kıyma ya da tavuk eti ekleyebilirsiniz. Yoğurtlu sebze püreleri, meyveli yoğurt, etli çorba ya da sebze püreleri gibi karışım yemeklere geçebilirsiniz. Bu dönemin 2. yarısında bir öğün baharatsız köfte, aynı büyüklükte tavuk veya balıketini çatalın arkası ile ezerek yedirebilirsiniz. Kahvaltı olarak yumurta sarısı, bisküvi veya ekmek içi, pekmez ve pastörize tuzsuz peynir verebilirsiniz. Bu besinleri ayrı ayrı vermeniz bebeğinizin tatlara alışmasını da kolaylaştıracaktır. Hazırladığınız yemeklere tuz ve şeker katmayınız.
8. Ay Ezilmiş ya da kalın kıyılmış besinler
6. ve 7. aydakilere ek olarak, iyi ezilmiş ev yemekleri, tahıl, kuru baklagil ezmeleri eklenebilir.
Bu aydan itibaren uygun olarak hazırlanmış ev yemeklerinden bebeğinizde yiyebilir. Yemeklerde kesinlikle tuz kullanmayınız. Bu dönemde asıl önemli olan katı gıdaya geçişin geciktirilmemesidir. Makarna, kuskus, erişte gibi besinleri yoğurtlu, peynirli verebilirsiniz. Artık püre kıvamına getirilmiş besinler yerine sadece çatalla ezmeniz yeterli olacaktır. Haftada en fazla bir kez 1-2
kaşığı kadar haşlanmış karaciğer ezmesi verebilirsiniz. Bu aydan itibaren kuru baklagilleri püre veya çorba şeklinde hazırlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken gaz yapmaması için haşladıktan sonra kabuklarının soyulmasıdır. Bu aydan sonra artık ailenin bir ferdi olarak bebeğinizi mama sandalyesi ile birlikte alile sofrasına oturtunuz. Yemek alışkanlığının oluşması için en iyi yol sizi gözlemlemesidir.
9–11. Ay Besinleri kavrama, elle yenilebilecek besinler
Uygun hazırlanmış ev yemeklerine geçebilirsiniz.
Bu dönemde daha önceki aylara göre anne sütünün miktarı azalacaktır. Bu nedenle ihtiyacı ağırlıklı olarak besinlerle karşılanacaktır. Artık besinleri kavrama, çiğneme ve yutma yeteneği geliştiğinden ekmek parçası, köfte, meyve gibi besinleri eline verebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken dil ile damak arasında ezilerek yutulabilecek kıvamda besinler olmasıdır. Taneli ve sert besinler verilmemelidir.
ALINTIDIR