İnek Sütü Allerjisi
Çocukluk çağında en sık görülen gıda allerjisi, inek sütü allerjisidir. İnek sütü proteinlerine karşı, vücut anormal bir reaksiyon vermektedir. Günümüzde bebeklere 1 yaşa kadar inek sütü önerilmiyor. Fakat;
inek sütü bazlı mamalar veya emziren annenin kendisinin aldığı süt vasıtasıyla, inek sütüyle temas edip allerjik yakınmalar gösterebilmektedir. Bazen de belirtiler, 1 yaş sonrası süt içmeye başladığında ortaya çıkmaktadır.
İnek sütü allerjisi genellikle bebeklikte ( özellikle ilk 6 ayda ) başlar, ancak daha büyük çocuklarda da başlayabilmektedir. Süt allerjisiyle karşılaşan çocukların bir kısmı 2-3 yaşında bundan kurtulurken, bir kısmında da ömür boyu devam etmektedir. Ailede allerjik hastalıklar sık görülüyorsa, çocukta da risk artmaktadır.
Belirtiler Nelerdir?
Huysuzluk, aşırı ağlamalar
Aşırı gaz sancısı
Kusma
İshal- kanlı, mukuslu gaita görülebilir
Kabızlık- bazen süt allerjisi ishal değil kabızlığa da yol açabilir
Ciltte döküntü, kaşıntı, egzama
Gözlerde kaşıntı
Göz altlarında koyu renkli halkalar
Tekrarlayan hırıltı, öksürük, aksırık,burun akıntısı veya tıkanıklığı
Sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, sinüzit, bronşit geçirme
Büyüme geriliği görülebilir.
Beslenme Nasıl Olmalı?
Süt allerjisi saptanan bir
için en iyisi anne sütüdür. Ancak annenin süt ve süt ürünlerini beslenme programından çıkarması gerekecektir. Annenin, beslenmesi doktor ve diyetisyenin önerileriyle düzenlenir.
Mama ile beslenen bebeklerde soya bazlı mamalar denenecek, ancak eğer buna da allerjikse hipoallerjen olarak adlandırılan özel bazı mamalara geçmek gerekecektir.
Allerjisi devam eden daha büyük çocuklarda, doktorun önerdiği süre boyunca süt ve süt ürünleri diyetten çıkarılır. Sonra uygun zamanlarda, allerjinin kaybolup kaybolmadığına bakılır.
ALINTIDIR