PİLONİDAL KİST (KIL DÖNMESİ) & TEDAVİSİ
Kistin oluşması nasıldır?
Halk arasında kıl dönmesi olarak adlandırılan kist dermoid sakral aslında doğumsal bir kalıntıdır. Embiryonal dönemde omurga oluşurken dış katman içe kıvrılıp omurgayı oluşturduktan sonra birbirinden ayrılır bu ayrılma sırasında iki tabakanın birbirine en yakın olduğu nokta olan sakrum'da (kuyruk sokumu bölgesi) bu ayrılma sırasında küçük bir kist oluşur. Derinin bütün katmanlarını içeren bu kist ileride aktive olarak kist dermoid sakral'i oluşturur.Diğer bir güncel görüş de dökülen kılların deriye gömülmesi sonrası ortaya çıkan reaksiyon sonucu kistin oluştuğu yönündedir.
Kistin İçeriği
Kistin Gelişmesi nasıl olur?
Yaş ilerledikçe özellikle adolesanda (Buluğ çağında) kıllanmanın başlaması ile kist içinde de kıl ve deri salgıları birikebilir. Bu kistin ortaya çıkmasında önemli bir nedendir. Bu nedenle sıklıkla gençlerde görülür.
Ayrıca uzun süre sert zeminde oturma ya da tekrarlayan travmalar da kisti aktive edebilir. (askerlerde jiple seyahat sonrası ortaya çıktığından bir dönem jip hastalığı olarak da anılmıştır.)
Primer Kapama Tekniği Tedavisi Nasıldır ?
Kist dermoid Sakralin tedavisi kistin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Çeşitli kist içini kazıma, ilaçla temizleme vs. yöntemlerden bahsedilse de sonuçlar yeterince iyi değildir.
Cerrahi teknik ise 3 ana yöntemden oluşur.
Cerrahi teknik ise 3 ana yöntemden oluşur.
1. Yöntem: Kistin çıkarılması ve yaranın açık bırakılması, (Açık yöntem)
2. Yöntem: Kistin çıkarılması ve yaranın karşılıklı dikilerek kapatılması (Primer Kapama)
3. Yöntem: Kistin çıkarılması ve yaranın yan taraftan çevrilen deri parçası ile kapatılması. (Flap rotasyonu)
Flap Rotasyon Tekniği Tekniklerin Avantajları/ dezavantajları;
1. Açık yöntemde tekrarlama oranı düşüktür, ancak uzun süreli ve düzenli pansuman gerektirir. Hasta iki hafta içinde günlük yaşamına dönse de bazen birkaç ayı bulabilen yara kapanma süresi vardır.
2. Primer kapama yönteminde yara iyileşmesi hızlıdır. Yaklaşık iki hafta içinde yara iyileşmiş şekilde günlük yaşama dönülebilir. Bu teknikte % 10-15 tekrarlama riski vardır.
3. Flap rotasyonu tekniği en güncel tedavi yöntemidir. İki hafta içinde yara iyileşmesi tamamlandığı ve günlük hayata dönüldüğü gibi tekrarlama şansı da düşüktür.
Anestezi Nasıl Olmalı?
Ameliyatın sağlıklı olarak yapılabilmesi için genel anestezi (narkoz) veya epidural ya da spinal anestezi (belden itibaren uyuşturma) gereklidir. Zorunlu hallerde lokal anestezi uygulanabilse de tercih edilmemelidir.
ALINTIDIR