Karın içi organlar, karın zarı ile sarılmış şekilde ve karın boşluğunu dolduran kaslardan oluşan bir duvar içinde bulunurlar. Herhangi bir nedenle karın içi basıncı arttığında ; örneğin ağır yük kaldırma,
sırasında ani hareketler, öksürük nöbetleri, kabızlık, prostat hastalıklarına bağlı idrar yapmada zorluklar olduğunda organlar sıkışarak bu boşluğun duvarlarını zorlarlar.
Duvarın en zayıf noktalarında bulunan aralıklardan veya yırtıklardan önüne karın zarını da katarak dışarı doğru çıkmaya başlar. Daha sonra karın zarı esneyerek bu kanala uyan bir kese oluşturur. Organlar bu noktadan kese içine girer. Zamanla bu kese (fıtık kesesi) giderek genişler. Bu kesenin içine en sık karın yağı ve bağırsaklar girer. Bu olayın bütünü fıtık olarak adlandırılır. Kasık fıtıkları karın duvarının en zayıf yeri olan sperm kanallarının geçtiği noktada indirekt fıtık, bacak damarlarının geçtiği noktada femoral fıtık ve bunların hemen yanında bulunan kasların birleşme noktasında da direkt fıtık olarak adlandırılırlar.
Fıtıklar Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Fıtıklar zamanında tedavi edilmediğinde kese giderek büyür, içine giren organlar zaman içinde oluşacak yapışıklıklara ve duvardan çıkış noktasındaki darlık nedeniyle, dışarı çıktıktan sonra tekrar karın içine giremez hale gelebilirler. Buna fıtık boğulması denilir. Kese içine sıkışan organ bağırsak olursa halk arasında bağırsak düğümlenmesi olarak bilinen tablo ortaya çıkar ve ölümcül sonuçlar doğurabilir
Ne zaman ve nasıl tedavi edilmelidir?
Fıtıklar tanı konulur konulmaz en kısa sürede tedavi edilmelidir. Bu, fıtığa bağlı oluşabilecek boğulmaları önlediği gibi tedaviyi kolaylaştırır ve tekrarlama olasılığını azaltır. Fıtıkların tedavisi cerrahidir. Tedavi için çeşitli ameliyat yöntemleri vardır. Hepsinde temel prensip fıtık kesesini ortadan kaldırmak ve karın duvarındaki açıklığı kapatmaktır. Bu kapatma sırasında kasların yada fasyaların karşılıklı dikilmesi veya aralarında ağ oluşturacak şekilde dikiş konulması sentetik yamalar ile onarım gibi yöntemler kullanılmaktadır. Klasik ameliyatlar, kasık bölgesinden yapılan 6-7 santimetrelik kesiden yapılmaktadır. Bu yöntemlerde fıtığın tekrarlama riski tekniğe göre değişmekle birlikte yüzde 2 ila 10 arasında bildirilmektedir.
Endoskopik cerrahinin gelişmesi ile birlikte fıtık tedavisinde de çeşitli teknikler uygulanmıştır. 1992 yılından bu yana uygulanmakta olan gelişmiş teknikler ile endoskopik fıtık onarımı günümüzde hak ettiği noktaya ulaşmıştır.
"Fıtıklar tanı konulur konulmaz en kısa sürede tedavi edilmelidir."
"Tek tedavi yöntemi ameliyattır."
Fıtık Kesesi
Linchenstein Onarımı
Mesh Plug Onarımı
Çift Kat Mesh Onarımı
Klasik Tedavi Yöntemleri
(Bassini, Mc-way vb onarımlar)
Tedavini esası fıtık kesesinin bulunduktan sonra bağlanıp fazla kısmın çıkarılması sonrası karın duvarındaki açıklığın kenar dokular karşılıklı dikilerek kapatılmasıdır. 10-15 yıl öncesinin tedavi yöntemi olan bu tekniklerde ameliyat sonrası ağrı ve gerginlik oluşmakta sonrasında ise tekrarlama oranı % 10-15’lere ulaşabilmektedir.
Güncel Tedavi Yöntemleri
Linchenstein Onarımı (Mesh ile onarım)
Halk arasında yama ile onarım olarak bilinir. Bu ameliyatta karın duvarındaki açıklığı örtecek şekilde kanal arka duvar ön yüzüne özel örgülü, vücut tarafından çok büyük oranda kabul edilen bir yama yerleştirilip çevre dokulara dikilir. Bu ağrısı az ve gerilimsiz olması nedeniyle ameliyat sonrası çok daha rahat olan bir onarım tekniğidir. Tekrarlama oranı % 1-3 arasıdır.
(Schoudice onarımı)
Klasik tekniklerin en gelişmiş olanıdır. Seçilmiş hastalarda tekniğine uygun yapılırsa gerginlik ve ağrı daha azdır. Tekrarlama oranı % 2-5 arasındadır.
Mesh Plug Onarım
Karın (kasık) duvarındaki açıklığa özel bir tıkaç yama tespit edilmesi ve kanal ön yüzüne de yamanın yayılarak bırakılması esasına dayanır. Sonuçları iyi olan bu teknik de seçilmiş olgularda uygulanabilir.
Dual Mesh Onarım
Karın duvarındaki açıklığın hem iç tarafına hem de önyüzüne yayılan özel bir tür yama ile yapılan ameliyat türüdür. İlk bildirilen sonuçlar yüz güldürücüdür. Tekrarlama oranı %1-2 arası bildirilmektedir.
Komplikasyonlar;
Fıtık onarımı ameliyatlarından sonra sık olmamakla birlikte Kanama, Hematom (kan birikmesi), Kasık bölgesinde Uyuşukluk, Yara yerinde enfeksiyon görülebilmektedir.
Trokarların Yerleştirilmesi
Meshin içeri alınması
Meshin içeriden tesbiti
Yaranın Kapatılması
Endoskopik Yöntemle Tedavi Nasıl Yapılır?
Endoskopik Fıtık ameliyatı karın duvarına açılan üç adet delikten karın zarı ile karın duvarı arasındaki aralığa girilerek özel bir kamera ile bu bölge izlenirken özel aletler
ı ile yapılmaktadır. Bu ameliyatta fıtık kesesi ayrıldıktan sonra karın duvarındaki açıklık, karın zarı ile karın duvarı arasına yerleştirilen bir yama ile onarılmaktadır. Bu yama karın duvarına özel zımbalarla sabitlenmekte dir.
Endoskopik Cerrahi’nin Dezavantajı var mı?
Endoskopik ameliyatın açık ameliyata göre dezavantaj kabul edilebilecek iki temel sorun vardır. Bunlardan birisi kullanılan sistemin ve malzemelerin getirdiği ek maliyet ,diğeri ise ameliyatın genel anestezi altında yapılması gerekliliğidir.
Endoskopik Cerrahi’nin Avantajları Nelerdir?
Endoskopik Fıtık Ameliyatının en büyük avantajı günlük normal yaşama erken dönüş sağlamasıdır.Hastada yalnızca bir adet 1,5 cm'lik ve iki adet 0,5 cm lik kesi olur. Yapılan ameliyatta yama kullanılması nedeniyle kasık bölgesinde ağrı yada gerginlik sözkonusu olmaz. Bu nedenle
ameliyat sonrası çok kısa sürede normal hayatına dönebilmektedir. Endoskopik fıtık onarımı sonrası fıtığın tekrarlama oranı % 0,5 - % 1 arasındadır. Endoskopik Fıtık ameliyatı özellikle aynı noktalardan girilerek her iki tarafın tek seansta ameliyat edilebilmesi nedeniyle iki taraflı fıtıklarda ve tekrarlamış (nüks) fıtıklarda önerilen tedavi yöntemidir.
ALINTIDIR
Endoskopik Fıtık Onarımı;
Normal günlük aktiviteye erken dönüşü sağlar
Yanlızca bir adet 1,5 cm’lik ve iki adet 0,5 cm’lik kesiden yapılır.
Yara enfeksiyon riski düşük ağrı azdır.
Yama kullanılması nedeniyle kasık bölgesinde ağrı yada gerginlik oluşmaz.
Tekrarlama (nüks) oranı çok düşüktür.
İki taraflı fıtıkların tek seferde ve aynı giriş deliklerinden ameliyatı mümkündür.