Hemoroidal Hastalık, Fissür ve Fistüller & Tedavileri
Hemoroid anal kanalı çevreleyen toplar damar ağının çeşitli nedenlerle genişlemesi ve sarkması ile ortaya çıkan anal bölgede kaşıntı,ele gelen meme ve kanama ile kendini gösteren bir hastalıktır. Anal bölge çevresinde iç ve dış olmak üzere iki damar ağı vardır. Bu damar ağlarındaki yerleşimine göre hemoroidler iç,dış ve miks olmak üzere adlandırılırlar. Erken dönem hemoroidlerde tıbbi tedavi (pomadlar, fitiller, oturma banyoları) kullanılabilirse de ilerlemiş hemoroidler tıbbi tedaviden fayda görmez. İç hemoroidler ağrısız alanda olduklarından lastik bağlama, sklerozan ilaç enjeksiyonu, infrarod koagulasyon yöntemleri kullanılabilirse de 3 ve 4. Evre hemoroidlerin tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavide ağı oluşturan üç anadamar hattı çıkarılarak hemoroid tedavi edilir.
Longo Stapleri
Longo ameliyat öncesi
Ameliyat sonrası
Longo stapler: hemoroid tedavisi için son teknolojiyle geliştirilen özel bir alettir. Tedaviyi şu şekilde gerçekleştirir ; Longer stapler kalın bağırsağın son bölümünü halka şeklinde otomatik olarak alır, hemoroid memelerini içeri çekip ve beslenmesini engeller,böylece yaklaşık 1 ay içinde bütün iç basur memeleri yok olur.
Longo stapler, sadece bir kez kullanım içindir,her hastada 1 adet kullanılıp ve atılır. Longo staplerin yaptığı işlem, makat içinde belirli bir bölgede olduğu için (Linea dendata üstü) ameliyat sonrası ağrı yok denecek kadar azdır.
Longo yöntemi ile 2. 3. ve küçük 4. derece iç hemoroidlerde tam tedavi sağlanabilir .Büyük 4. derece iç hemoroidler, dış hemoroidler, makat çevresinde şekil bozukluğu olanlarda longo tekniği uygulanmaktadır
Anal Fissür anal kanalda yırtık oluşmasıdır. Genellikle ağrılı ve yanmalıdır. Dışkılama sırasında bu şikayetler artar , kanama da meydana gelebilir. Fissür genellikle ıkıntılı , zor bir dışkılama sonrası ve kabızlık sonucunda meydana gelir. Anal kanal çok spastik olduğunda; fissür ıkınma olmaksızın meydana gelebilir.
Fissür olduğu zaman parmakla muayene genelde çok ağrılıdır. Genellikle anüsün dıştan muayenesi ile yırtık görülebilir.
Tedavi
Ilık tüpler (anal kanalı genişleten ısıtılmış,çapları değişik derecelerde bujiler).
Günde birkaç defa , yaklaşık 10'ar dakika yapılacak sıcak su oturma banyoları (anal büzüğün gevşetilmesi ve anal kanalın rahatlatılmasını sağlar).
Gaita yumuşatıcıları (yumuşak ve şekilli gaita sağlar)
Krem ağrıyı hafifletir.
Birçok fissür birkaç haftada iyileşecektir. Fakat belirtiler devam ederse ameliyat gerekebilir. Ameliyat tedavisi genellikle anal kanaldaki adalelerin bir kısmını kesmeye dayanmaktadır. Bu işlem fissürü meydana getirecek basıncı azaltır ve iyileşmesini sağlar. Kuşkusuz en iyi tedavi korunmadır. Bol lifli , kepekli diyet düzenli barsak hareketlerine neden olarak rahat dışkılamayı sağladığından en önemli yeri teşkil eder.
Anal bölge hastalıkları hemoroidlerle sıkça karışabileceğinden anal bölgede kaşıntı, ağrı, akıntı, kanama,ele gelen meme yakınmalarında mutlaka doktora başvurmak gereklidir. Anal Fistül-Anal Abse
Apse (iltihapla dolu şişlik) , genellikle anal kanaldaki , ağızları anüs içersine açılan bezlerin ağızlarının tıkanması sonucunda meydana gelir. Oluşan apseler bir müddet sonra kendiliğinden boşalmak amacıyla , son barsak içersindeki bir yere veya anüs çevresindeki deri kısmına açılır. Bu şekilde tünel açılmasına "fistül" denir. Anal fistüller hemen daima anal apse sonucunda meydana gelir.
Belirtiler
Anal apse ,anal kanala bitişik şişlik ve önemli ölçüde rahatsızlık meydana getirir.Şiddetli ağrı ve ateş oluşabilir. Anal fistülde anal kanaldan fistülün dış ağzına (genellikle anüs çevresindeki deri bölümüne)drene olan sıvı mevcuttur.Bu nedenle hafif miktarda ,zaman zaman miktarı artan akıntı (pis kokulu sarı-kahverengi renkli bir akıntıdır) görülür.
Tedavi
Apsenin tedavisi cerrahi olarak drenajdır.Apse drene olduktan sonra kişilerin %50'sinde birkaç hafta sonra (bazen birkaç ay yada yıl sonra) fistül oluşacaktır. Fistülün tedavisi cerrahidir.
Anal Kaşıntı
Geceleyin veya dışkılama sırasında en sıklıkla meydana gelir.Anüs bölgesi aşırı temizleme ve silme en sık nedendir. Anüs etrafında fazla terleme, Bazı yiyecekler ve içecekler kaşıntıya neden olabilir. Bunlar arasında alkol, sirkeli yiyecekler,
, çikolata, fındık,mısır sayılabilir. Ender olarak bazı enfeksiyonlar ve deri hastalıkları kaşıntıya neden olabilir. Kötü hijyen genellikle bir neden değildir. Buna rağmen kaşıntı meydana gelen kişilerde aşırı bir anal bölge temizliği ve silmeye eğilim göstererek tahrişi arttırır.
Genellikle 1 gün yatırılan hastalar ertesi gün taburcu edilmekte yaklaşık 3 gün içinde günlük hayatlarına devam edebilmektedirler.
ALINTIDIR