Neden aşeriyoruz ?
Hamilelikte kadınların aşermesi hepimizin bir şekilde duyduğu bir konudur.
Gerçekte ise bazı kadınlar bu durumu yaşarken bazıları yaşamaz. Beslenme uzmanları aşerme`nin gıdanın kendisine değil vücutta yarattığı etkiye yönelik olduğunu söylüyorlar. Ayrıca beslenme şeklinizdeki bir dengesizlikten de ortaya çıkabiliyor. Örneğin tahıl açısından zengin bir diyetle besleniyorsanız yağ ve tatlılara karşı aşırı bir arzu duymaya başlayabilirsiniz; ya da protein açısından zengin bir beslenme şekli gene şeker yeme istediğini bol şeker tüketimi detuzlu yeme arzusunu artırabilir.
Pek çok kadın hamilelik esnasında tat ve koku alma duyularında değişiklik gözlemler. Örneğin bazı kadınlar hamileliğin ilk safhalarında ağızlarında metalik bir tat olduğundan bahsedebilir. Bu türden değişiklikler de bazı besinlere duyulan isteği ve diğerlerine duyulan isteksizliği açıklayabilir.
Aşerme bazı kadınlarda duyguların bilinç seviyesindeki ya da bilinç altındaki karşılığı şeklinde de ortaya çıkabilir. Örneğin çocukluğunuzda sevdiğiniz bir şeyi
isteyebilir ya da din veya kültürünüzle özel bir bağlantısı olan bir besini tüketmek isteyebilirsiniz. Özellikle de hala aynı çevrede yaşıyorsanız. Alışılagelmedik gıdaları arzulamanız hamile olmak gibi özel bir duruma dikkat çekmek için kullandığınız size özel bir yol olabilir.
Hamilelik sırasında aşerme`nin aksi bir durum da meydana gelebilir. Yani
ve alkol ya da kızartma gibi bazı yiyecek ve içeceklere karşı isteksizlik oluşabilir. Bu çoğunlukla mide bulantıları sebebiyle olur. Tüm bunların yanı sıra ortaya çıkabilecek bir diğer durum da tıpta pika olarak adlandırılmaktadır.
Pika yenilebilir olmayan sabun macun toprak gibi maddeleri yeme arzusudur.
Gebelik esnasında yaşanan aşerme durumu bazen etik problemlere de sebep olabilir. Örneğin pek çok
vejetaryen kadında ete olan isteğin arttığı gözlemlenmiştir. Hamilelikte vücudun proteine olan ihtiyacı artar. Belki de bu nedenle bu tür bir arzu vücudun gönderdiği bir mesaj olarak algılanabilir. Buna cevap olarak bazı kadınlar sadece hamilelik boyunca da olsa et yemeye başlarken bazıları da balık ve baklagillerle bu açığı kapamaya çalışırlar. Daha çok yumurta ve peynir yiyip süt içmek de aldığınız proteini artırmanın iyi bir yoludur.
Aşerme`den bahsederken çikolatadan bahsetmemek olmaz. Hamilelikte çokça arzulanan çikolata vücutta karmaşık biyokimyasal tepkimelere sebep olabilir. Çikolataözellikle de bitter çikolata zengin bir magnezyum ve demir kaynağıdır. Bu nedenle eğer canınız çikolata çekiyorsa bu hafif bir kansızlığın belirtisi olabilir. Bu mineralleri içeren daha tatlı gıdalar magnezyum için hurma incir yemişler; demir için de kırmızı et yumurta fasulye ve yulaftır.
Çikolata
beyinde kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan kimyasalların salgılanmasını sağlar. Ayrıca bir anda şeker yüklemesi de yaptığından kendinizi yorgun ve depresif hissediyorsanız kısa zamanda daha iyi hissetmenizi sağlar. Ancak çoğu çikolatada fazlaca katkı maddesi bulunduğundan organik çikolatayı tercih etmek ya da daha sağlıklı bir alternatif bulmak iyi olabilir.
Kendinizi iyi hissetmek için yapabileceğiniz bir diğer şey de düzenli egzersiz ve rahatlama teknikleridir. Ayrıca depresyondaysanız bir terapiste de başvurabilirsiniz. Probleminiz aşermek değil de bazı besinlere isteksizlik duymak olabilir. Beslenme planınız pek çok farklı besini içereceğinden bu çok büyük bir problem yaratmayacaktır. Ancak eğer beslenmeniz açısından değerli besleyenler içeren bir gıdaya karşı isteksizlik duyarsanız bunun yerini alabilecek başka bir gıda bulmaya çalışın. Böylece herhangi bir vitamin ve mineral eksikliği söz konusu olmaz.
Aşerdiğinizde arzu duyduğunuz gıdayı yemekte sakınca yoktur. Ancak önemli olan bunu abartmamaktır. Eğer tek bir besinden bol miktarda tüketirseniz muhtemelen diğer yemeniz gerekenleri yemiyorsunuz demektir. Bu da zaman içerisinde ihtiyacınız olan besleyenleri alamamanıza sebep olabilir. Bir hafta kadar bir beslenme günlüğü tutup ne kadar dengeli beslendiğinizi inceleyin. Eğer diyetiniz yetersizse doktorunuza danışın.
Eğer aslında yenmeyecek şeylere karşı bir ilgi görürseniz bunları yeme isteğinizi bastırmaya çalışın ve kendinizi yenebilir bir besinle ödüllendirin. Kendinize pika durumunun geçeceğini ve endişelenmemeniz gerektiğini söyleyin. Ancak bu durumun sizi iyice rahatsız ettiğini hissederseniz o zaman doktorunuza danışın. Bazen pikaaltta yatan başka bir fiziksel ya da akli rahatsızlığın göstergesi olabilir