Beslenme annelerin en dikkat ettiği konuların başında geliyor. Ancak bu özen bazen farkında olmadan yapılan hatalara da yol açabiliyor. Uzmanlar annelerin çocuk beslenmesi konusunda sıkça yaptıkları hataları şöyle sıraladı...
Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Çelik ve Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji-Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Tümgör, annelerin yaptıkları ve çocukların sağlığını olumsuz etkileyen beslenme hataları hakkında şu bilgileri verdiler:
EK GIDAYA ERKEN BAŞLAMA
İlk 6 ay boyunca sadece anne sütünün verilmesi gerekiyor. Bebeği 3-4 aylıkken ek gıdaya başlatan anneler var. Meyve suyu ya da püresi gibi ek gıdaların tadının anne sütüne göre daha tatlı olması nedeniyle bebekler anne sütünden daha çabuk soğuyor.
“SÜTÜM YETMEZ” ENDİŞESİ
Bebekler sürekli anne göğsünde olmak istedikleri için anneler bunu “Sütüm yetmiyor,
aç kalıyor” diye yorumluyor. Oysa, mamayı bir kez verdiğinizde,
hep daha fazlasını isteyecektir.
ET YERİNE ET SUYU
6. aydan sonra ek besinlere başlanması gerek. Çünkü, çocuğun depo demirleri tükenmiş oluyor. Bu yüzden katı ve demir içeren besinlere ağırlık vermek gerekiyor. Bunlar içinde de en önemlisi kırmızı et. Ama anneler, bebeklerine sebze püresi hazırlarken içine et yerine suyunu koyuyorlar. Oysa et suyu ya da kemik suyu, besin değeri açısından ete göre daha düşük oranda besleyici.
ANNELERİN SABIRLI VE YARATICI OLMASI GEREK
Özellikle okul öncesi çocuklar, yeni besinleri denemeyi pek sevmezler. Bazı çocuklar farklı yiyecekleri hemen reddedebildikleri için, annelerin sabırlı davranmaları ve yaratıcılıklarını kullanmaları gerekiyor. Örneğin, meyve yemeyen bir çocuğa meyveli yoğurt gibi farklı yiyecekler hazırlayabilirler.
KAHVALTIYI ATLAMAYIN!
Her yaş grubunda kahvaltı günün en önemli öğünü. Çünkü kahvaltı sırasında aldığımız besinler, güne daha zinde başlamamızı sağlıyor. Ayrıca kahvaltı sırasında çocuk istiyor diye sucuk, yumurta gibi tek çeşit besin değil, farklı besinler yemesi sağlanmalı.