FORUM HANIMEFENDİLER
Kış aylarında çocuğu nasıl giydirmeli? 8cauba11
FORUM HANIMEFENDİLER
Kış aylarında çocuğu nasıl giydirmeli? 8cauba11
FORUM HANIMEFENDİLER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM HANIMEFENDİLER

FORUM HANIMEFENDİLERHoş geldin, .
Son Ziyaretiniz:
Mesaj Sayınız: 0

 
AnasayfaKapıLatest imagesKayıt OlGiriş yapupload

 

 Kış aylarında çocuğu nasıl giydirmeli?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Adminiçe
YÖNEETİCİ
YÖNEETİCİ
Adminiçe


Mesaj Sayısı : 1947
Kayıt tarihi : 29/12/09
Yaş : 37
Nerden : konya

Kış aylarında çocuğu nasıl giydirmeli? Empty
MesajKonu: Kış aylarında çocuğu nasıl giydirmeli?   Kış aylarında çocuğu nasıl giydirmeli? Icon_minitimePtsi Mart 15, 2010 1:43 pm

Kış aylarında çocuğu nasıl giydirmeli?
Soğuk hava beraberinde bir dizi sorunla geldiği için anneler kış aylarını pek sevmezler. Çocuklar için yağmur ve kar yeni oyun araçları demek olsa da, anneler “hasta olur” endişesi ile bu araçlardan hoşlanmazlar. Ayrıca hafif, hareketi sınırlamayan yazlık giysilerden sonra kalın üst üste giyilen giysiler, şapkalar, atkılar çocuk tarafından oyun oynamayı zorlaştıran şeyler olarak algılanır. Özellikle de sokağa çıkarken anne ile çocuk arasında küçük çapta giysi savaşları yaşanır. Çocuğunuzu soğuktan koruyup, olası hastalıkları mümkün olduğunca önlemek ve aynı zamanda giyim sorunlarını oyuna dönüştürebilmek için birkaç önemli ayrıntıya dikkat etmeniz gerekiyor.

Sokağa çıkarken nasıl giyinmeli?
Elbette Aralık ayı çocukla dışarıda uzun gezintiler yapmak için uygun bir ay değildir. Ama alışverişe çıkarken veya işe giderken çocuğunuzu yuvaya bırakmak için kısa süreli de olsa soğukta dolaşmanız gerekebilir. Bu gibi alanlarda alacağınız küçük önlemler çocuğunuzun soğuktan zarar görmesini engelleyecektir.

Çocuğunuzu “soğan sistemi” ne göre giydirin
Çocuğu kış aylarında nasıl giydirmeli ki, hem soğuktan etkilenmesin ve üşümesin. Hem de normal vücut aktivitelerini yaparken terlemesin. Bu konuda uzmanların annelere önerdiği; soğan sistemi. Yani çocuğu kat kat giydirmek. Tek kat çok kalın bir giysi yerine daha ince bir yapıda birkaç kat giysi soğuk havaya karşı daha iyi bir yalıtkanlık sağlarken, gerektiğinde de çıkarılarak çocuğun vücut ısısının aşırı artması engellenir.

Örnek bir giydirme biçimi olarak şu önerilebilir; en alta uzun termal bir iç çamaşır, ardından boğazlı veya :dik: yakalı bir kazak (bu kazak çocuğun paltosunu önü açıldığında bile boynunu sıcak tutacaktır.) bunun üstüne bir süeter, kalın bir pantolon ve palto. Özellikle karda oynamayı seven çocuklar için ideal bir formül. Burada dikkat edilmesi gereken bazı çocukların yün ve benzeri maddelere karşı aşırı hassas olduğudur. Yün ısıtıcıdır ama hassas ciltleri tahriş edebilir. Bunun için çocuğun cildine doğrudan temas eden kıyafetlerin %100 pamuklu olmasına özen gösterin.

Vücut ısısı en çok baştan kaybediliyor
Dışarıda hava sıcaklığı eksili derecelere yaklaşıyorsa çocuğunuz için gerekli olan kıyafetlerin başında bir şapka gelmelidir. Çünkü vücut ısısının çok büyük bir bölümü çıplak baş yoluyla kaybedilir. Ayrıca boyun bölgesi de önemli bir ısı yitirme alanıdır. Soğuk hava ve sert rüzgara maruz kalan çocukların yanakları, burunları, kulakları ilk üşüyen ve donma tehlikesine karşı en duyarlı olan bölgeler arasındadır. Bu yüzden bir şapka çocuğu soğuğa karşı koruyacak önemli bir giysidir. Çocuklar şapka giymeye çoğunlukla direnç gösterirler. Bu yüzden onu rahatsız etmeyecek bir şapka seçmeye özen gösterin. Hatta dışarıda çıkarken siz de bir şapka giyerseniz, çocuğunuzu şapka giyme konusunda daha rahat ikna edebilirsiniz. Başı, boynu, kulakları ve yüzün bir kısmını kaplayan çocuklar için özel dizayn edilen şapkalar, sizi ayrıca bir kulaklık ve atkı takmak külfetinden ve savaşından kurtaracaktır. Böyle modelleri birçok çocuk giyim mağazasında bulabilirsiniz. Yine de çok rüzgarlı havalarda çocuğunuzu fazla dışarıda bırakmamaya ve rüzgarın doğrudan yüzüne çarpmamasına dikkat etmelisiniz.

Ayaklarını sıcak tutun
Soğuk ve ıslanmış ayaklar sadece çocuğu rahatsız etmekle kalmaz, kolaylıkla donma tehlikesi de yaratabilir. Özellikle karda yürüyen ve oynayan çocuklar için. Bu yüzden ayakkabı ve çorap seçimine dikkat edin. Yalıtkan botlar soğuk havalar için en uygun olanlarıdır. Su geçirmeyen, dikişsiz ve ayağa tam oturan ayakkabıları seçin. Ayrıca çocuğun ayağını botun içinde rahatsız edecek şekilde çok ağır ve kalın çoraplardan kaçının. Daha ince belki iki tane olarak giydirebileceğiniz pamuklu, terletmeyen çorapları tercih edin. Ayrıca kalın çoraplar nedeniyle ayakkabı çocuğun ayağını sıkabilir. Ayakla ayakkabı arasında boşluk kalmaması korumayı da azaltacağından ayakkabının rahat giyildiğinden emin olun. Gereğinden fazla geniş ayakkabı da çorabın kayarak toplanmasına neden olacağından ayakkabı seçimi önemlidir.

Ellere ve parmaklara dikkat!
Minik bir el soğuk havada donmaya en açık alanların başında gelir. Özellikle bebekler için. Bu yüzden tek parmaklı veya normal bir eldiven, hatta kaybolmalara karşı birkaç çift eldiven çocuğunuzun kışlık gardrobunda mutlaka yer almalı. Daha büyük çocuklar için su geçirmeyen, yalıtkan eldivenler tercih edilmelidir. Hareketi engellemeyen, daha az kaba, hayvan modelli eldivenler çocuklar tarafından daha çok kabul görmektedir.

Doğru kumaşı ve uygun modeli seçmelisiniz
Bütün giysiler içinde palto kadar, çocuğun özgürlüğünü ve hareketini sınırlayan başka bir giysi yoktur herhalde. Bu yüzden çocuklar palto giymemek için direnir, fırsat buldukları ilk anda da çıkarıverirler bu giysiyi. Ama paltoda kışın giyilmesi zorunlu giysidir. Bu yüzden çocuğunuzla inatlaşmadan, neden palto giyilmesi konusunda onu ikna ederek ve seçimini kendi yaptığı paltolar alarak bu sorunu çözmeye çalışmalısınız. Çok dar, ağır, kaşındıran, hareketi engelleyen paltolar almayın. Hafif ve yalıtımlı malzemeden yapılmış olanları tercih edin.
Giysilerini seçerken de kolay giyilebilen, lastikli, çıtçıtsız, boğazı sıkmayan, kaşındırmayan, aşırı bol veya dar olmayan giysileri seçebilirsiniz. Müflonlu kumaşlar tercih edilebilir.

Üşüyüp üşümediğini veya çok fazla ısınıp ısınmadığını sık sık kontrol edin
Siz ne kadar dikkatli giydirirseniz giydirin, çocuğunuz bunları üzerinde aynı titizlikle tutmayacaktır. özellikle hareketi seven, oyuna düşkün çocuklar. Fazla terlemekte en az üşümek kadar çocuğa rahatsızlık verir. Bir takım cilt problemlerinin ortaya çıkmasına da neden olabilir. Ayrıca vücut ısısı düşen çocukta bazı sağlık problemleri görülebilir. Bu yüzden çocuğunuzun ellerini, boynunu sık sık kontrol edin. Soğuksa ısıtın. Islak ve sıcaksa bir kat giysisini çıkarın.

Bebeklere daha dikkat etmek gerekir
Bebeklerde yağ tabakası henüz oluşmadığından vücut sıcaklıklarını tam dengeleyemezler. Kısa süreli de olsa soğukta kaldıklarında vücut sıcaklıkları hemen düşer.özellikle düşük doğum ağırlıklı doğan bebeklerde durum daha da önemlidir. Bu yüzden onların vücut ısılarını sık sık kontrol etmek gerekir. Genel olarak yetişkinlerin giyiminin bir kat fazlası olarak belirtilen bebek giyiminde gerekirse bir battaniye de kullanılabilir.
Bebeğin vücut ısısının yeterli olup olmadığından emin olmak için en iyi yöntem ateşini ölçmektir. 35 derecenin altında ise problem var demektir. Hemen sıcak bir ortamda besleyerek ısıtmalısınız. Odanın sıcaklığını artırmak, giyimini kalınlaştırmak veya sizin teninizin sıcaklığını hissetmesini sağlamak yapılabilecekler arasındadır.

Hangi durumlarda bebeğin vücut ısısının düştüğünden şüphelenmeli?
Sürekli ağlıyorsa, huzursuzsa, el ve ayakları soğuksa, hareketleri az, yorgun ve halsiz görünüyorsa, göğüs ve karın derisi soğuksa. Eğer bebeğinizin durumundan şüphe duyuyorsanız acilen doktorunuza ulaşmalısınız.


Bebek arabasıyla dolaşırken
Bebeğinizi arabasıyla dolaştırırken, arabanın içine koruyucu ve soğuğu önleyici bir örtü, battaniye serebilirsiniz. Ayrıca bebeğin üstüne de bir battaniye gerekir. Yağmurlu ve rüzgarlı havada arabanın koruyucu kılıfını kullanın. Bebeğin arabada uzun süre uyumasına izin vermeyin. Ayrıca çok nemli havalarda bebeğinizle çok fazla dışarıda kalmayın. Çünkü havadaki sayısız su damlacığı bebeğinizin giysilerini nemlendirebilir. Bu da bebeğin üşümesine yol açar. Ayrıca şiddetli rüzgar bebeğin çok çabuk üşümesine yol açar. Çocuğun yüzünde soğuktan kaynaklı çatlaklar, kızarıklıklar oluşabilir.

Koruyucu ürün kullanın
Soğuk yanığı ve döküntü kış aylarında bebek ve çocuklarda sıkça görülür. Pullanma, çatlama, kızarma, kaşıntı en belirgin bulgulardır. Bunları en aza indirmek için, mümkün olduğunca soğukta kalmayın ve soğukta iseniz koruyucu ürünler kullanın.

Soğuk çarpması nedir?
Küçük çocukların özellikle parmak uçları, burun ve yanak dokuları soğuk çarpmasına duyarlıdır. Bu dokuların soğukluğu dokunmakla hemen anlaşılır. Ten beyaz, sarı, gri arası bir renk alır. Zaman zaman beyaz lekeler oluşur. Bu gibi durumlarda acil müdahalede bulunmak gerekir. Doktor götürünceye kadar, donan bölgeyi teninize değdirmek, ılık hava üflemek, bir battaniyeye sarmak gerekir. Doğrudan bir ısıtıcıya, kalorifere yaklaştırmayın, masaj yapmayın. Bu işlemler deriye daha fazla zarar verebilir. Ilık bir şeyler içirerek, donan yerlere çok sıcak olmayan havlularla nazik bir kompres yapabilirsiniz.
Kaynak: www.saglikvakfi.org.tr
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://taha2007.yetkin-forum.com
 
Kış aylarında çocuğu nasıl giydirmeli?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Yaz Aylarında Çocukları Bekleyen Tehlike: İshal
» Bunlar Nasıl
» Etek nasıl kıvrılır?
» Saç örgü nasıl yapılır?
» Bacaklar Nasıl Zayıflar ?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
FORUM HANIMEFENDİLER :: BEBEK SAĞLIĞI VE BAKIMI :: Bebeğinizin Bakımı-
Buraya geçin: