* Seramik güllerimizi akrilik boyayla koyu bir renge boyuyoruz. Biz bu modelde koyu kahverengi kullandık, siz dilerseniz bordo, koyu yeşil, kurşuni gri gibi tonlar da kullanabilirsiniz.
* Kullandığınız akrilik boyanın kıvamı önemli, çünkü çok koyu kıvamlı olursa güllerin ve yaprakların ince detaylarını boyayla kapatabilirsiniz. Oysa bu ince detaylar yaldız çalışmamızın güzel görünmesi için bize lazım olacak. Boyanızın çok sıvı olması da size zorluk çıkartabilir. O yüzden bir başka obje üzerinde boyanızı deneyip kıvamını kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
* Güller beyaz renkli olduğu için koyu renkle tek katta kapatamazsınız. O yüzden ince bir kat boyayın, kuruduktan sonra bir kat daha tekrar edin. Güllerin iç kısımlarında boyanmamış yerler kalmamasına dikkat edin. Bunun için gülü elinizde döndürüp, değişik açılardan bakarak beyaz kalan kısımları ince bir fırçayla boyayın.
* Takımınızın diğer parçalarını da akrilik boyayla boyayarak hazırlayın.
* Dilerseniz tabağın kenarlarına ve takımın diğer parçaları üzerine boyutlu boya ile desenler yapabilirsiniz. Bu desenler yaldız çalışmanızı daha da güzel ve zengin gösterir. Eğer eliniz boyutlu boya kullanmaya alışık değilse bir kâğıt üzerinde alıştırmalar yaparak nasıl bir desen yapacağınıza karar verebilirsiniz.
Boyama işlemimizi tamamladıktan sonra sıra geldi güllerimizin düzenlenmesine…
* Önce güller, yapraklar ve goncalarla çocukların yap-boz oyunlarındaki gibi düzenlemeler yapıp bozarak denemeler yapın. Hayal ettiğiniz gibi bir tanzim oluşturduğunuzda artık yapıştırma işlemine geçebilirsiniz.
* Yapıştırma işlemi için beyaz ahşap tutkal veya silikon kullanabilirsiniz. Eğer ilk defa bu çalışmayı yapıyorsanız tutkal sizin için daha uygun olabilir çünkü tutkalın kuruması vakit alır. Siz de bu sayede yaptığınız tanzimde beğenmediğiniz bir kısım varsa tutkal kurumadan değiştirebilirsiniz.
Tabağımız artık verniklemeye hazır.
* Tabağımızı tam mat sentetik vernikle (yat verniği olarak da bilinir) iki kat vernikliyoruz.
Ve sıra geldi parmak yaldız çalışmamıza…
* Piyasada “parmak yaldız” olarak farklı markalarda ve ambalajlarda ürünler mevcut. Bunlardan bazıları krem şeklinde bazıları ise tüpte… Siz ilk defa parmak yaldız çalışıyorsanız bunlardan hangisini tercih edeceğinize karar veremeyebilirsiniz. Bunun için boyayı satın aldığınız mağazada bu yaldızlar kullanılarak yapılmış örnekleri inceleyebilir ve gözünüze güzel geleni tercih edebilirsiniz.
* Parmak yaldızdan parmağınızın ucuna çok az miktarlarda alarak obje üzerine çok nazik hareketlerle sürün. Bir seferde yüklü bir miktar yaldız uygulamaktansa az az ve kontrollü bir şekilde çalışmayı tercih edin. Çünkü çok yaldız sürmek yaldızınızın daha çok parlamasını sağlamaz. Üstelik fazla yaldız sürüp alt zemindeki koyu rengi de kapatabilirsiniz. O nedenle güllerin ve yaprakların üst kısımlarına, alt zemindeki koyu rengi de muhafaza ederek yaldızımızı uyguluyoruz. Bu işlem için parmağınız yerine yumuşak bir fırça da kullanabilirsiniz.
* Yaldızımızı güzelce uyguladıktan sonra bir süre kuruması için bekliyoruz. Ardından yumuşak ve büyük bir fırçayla veya bir kumaşla ve nazik hareketlerle parlatma işlemine başlıyoruz. Tıpkı gümüş veya metal bir objeyi cilalar gibi yumuşak hareketlerle tabağımızı fırçalıyoruz. Ne kadar uzun süre fırçalarsanız, güllerinizin o kadar güzel parladığını ve pürüzsüz göründüğünü fark edeceksiniz.
* Tabağınız ışıl ışıl ve sanki gerçekten bir metalmiş gibi duruyorsa çalışmanız başarıyla tamamlanmış demektir. Takımın diğer parçaları sandık, çerçeve veya vazonuza da aynı işlemi uyguladıktan sonra geriye bu şık takım için evinizin güzel bir köşesinde yer açmak kalıyor.
(http://seramikhobisetleri.blogspot.com)