Anavatanı Akdeniz olan kırmızı pancar içerdiği vitamin ve mineraller bakımından adeta bir enerji deposu.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Diyetisyenlerinden Özgen Arı ıspanakgiller ailesinden olan kırmızı pancarın bünyesinde barındırdığı özellikleri ve vücuda sağladığı faydaları ile adeta mucize bir sebze olduğunu söyledi.
Kırmızı pancarın toprak içindeki yumrularının kırmızı renkte olduğunu belirten Arı "Meyve ve sebzelerdeki kırmızı renk bu bitkinin antioksidan özellik taşıdığını gösterir. Antioksidan da güç sağlık demektir. Kırmızı pancara rengini veren pigmentler kansere karşı savaşta etkili bir sebze olmasını sağlıyor" dedi.
Kırmızı pancarın vitamin ve mineral zengini olmasına karşın tüketiminin çok yaygın olmadığını anlatan Arı pancarın yararlarını saya saya bitiremiyor:
"Kırmızı pancar A B C ve P vitaminlerinden zengindir. İştah açıcı besleyici özelliği vardır. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Pancar aynı zamanda fosfor demir bakır potasyum magnezyum kalsiyum brom çinko ve manganez bakımından da zengindir. Bitki beta karoten ve folat bakımından zengin yapısıyla bağışıklık sistemini güçlendirip kan yapımına destek verir. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyu ile yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir. Özellikle soğuk algınlığı enfeksiyonlarının arttığı kış aylarında kırmızı pancarın tüketilmesi vücudun direncini artırır" dedi.
Bir bardağı hipertansiyona karşı etkili
Arı genellikle elma havuç gibi meyvelerle kokteyl yapılarak içilmesini önerdiği kırmızı pancar suyunun hipertansiyona karşı da etkili olduğunu bildirdi.
Kırmızı pancar suyunun kan basıncını düşürücü etkiye sahip bir sebze olduğunu belirten Arı "Yüksek oranda potasyum içerdiği için günde bir bardak kırmızı pancar suyu içmek yüksek tansiyonu düşürür. Kırmızı pancar suyunu yoğurtla karıştırıp
ise vücudun enerji depolarını doldurur" dedi.
Arı kırımızı pancarın taze sıkılmış suyunun yanında taze çiğ ve rendelenmiş şekilde de tüketilebileceğini kaydetti. Kırmızı pancarın salatalarda tüketilmesinin alışkanlık hale getirilmesini öneren Arı demir eksikliği olanlar için de önemli bir sebze olduğunu bildirdi.
alıntıdır