Topugumuz ayagımızın en dar kısmı oldugu için şemamızda görülen kısa cizgilerin tümü ikili trabzan anlamına geliyor . Uzun olan çizgiler ise 3'lü trabzan, o kısımda ayak parmaklarımızın altına geliyor ama 4 sıradan sonraki tüm sıraları 3'lü trabzanla devam edip örüyoruz... Topuk kısmında görülen noktalar ise bir üst sıraya çıkmak için çekilen zincir :) Ben orada zincir sayısını öylesine yaptım normalinde bir üst sıraya 3 zincirle çıkıyoruz..
1- 37 adet sıkı olmayan yani birazcık bol zincir çekiyoruz (sıkı çekersek büzüşür tabanımız) ve 3 adet daha yapıp en son zincirin içerisine 5 adet ikili trabzan yapıyoruz, diger 5 trabzanı dönüşte yapıcaz yani topukta 10 adet ikili trabzanımız var.
2- Şemamızı takip ederek ilk sırayı tamamlıyoruz.
3- Şemayı aynen uyguladım ama bu patigi bir arkadaşıma yaptıgım için ayak ucunun genişletmesine başlarken ki 3- 4 tarbzan öncesini birkaç yere cift batarak daha geniş yaptım.
O kısmı ayagınıza biraz deneyerek yaparsanız daha iyi sonuç alınır. 4 sırayı bu şekilde döne döne yapıyoruz 4. sıradan bir kat daha yapıyoruz ve 5 sıralı tabanımızı oluşturmuş oluyoruz.
4- 6 sırayı yine 4. sıranın tekrarını yaparak olusturduktan sonra ayagımıza giyip eger ayak parmaklarımızın üzerine 1 sıra geçtiyse daraltma yapmamız gerkiyor eger daha henüz ayak parmagınızın üzerine cıkmadıysa bir sıra daha 4. sıramızdan ekliyoruz yani bir sıra daha dönüyoruz. Eger ayak parmagımızın üzerine cıkmışsa 3 sık igne bir atlayıp yine 3 sık igne yaparak devam ediyoruz. resme tıklarsanız atlamayı görürsünüz yani batmıyoruz atlıyoruz bu şekilde ayagımızı biraz sarması için daralma yapmış oluyoruz.
5- İşte burada ben bir parça daralttım.
6- 7. sıradaki sık ignemizin üzerine yani 8. sırada, yine 4. sıranın tekrarı olarak 3 lü tarbzanla devam ediyoruz gerkliyse tekrar daraltıyoruz.
7- Resimde görülen boyuta gelene kadar örüyoruz gerekliyse daraltıyoruz yani parmaklarımız kapanana kadar döne döne devam ediyoruz.. Yapraklarımızı, çiçegimizi, zincir kapamamızı, ve minik
dügmemizi ekleyerek.
8- Bitiriyoruz.
Yukarıdaki şema 35-36 numara bir ayak yapısı için ideal ama zincirini 2-3 adet uzatırsak daha büyük ayaklara uyum saglar mesela, 36 zincir 35-36 no ayaga olurken 37-38 zincir 37-38 numara ayaga olur ama herkesin ayak yapısı farklı oldugu için sıralar daha fazla ve geniş olmalı. büyüttükçe ayagınıza giyerek deneyebilirsiniz
Bu alttaki şema ise 37 numara ayaga göre yapılmıştır.
4 numara tıg ve ona uyumlu ip kullanılmıştır
[/QUOTE]
babet gülü yapımı...
1- İlk önce uzun bir zincir çekiyoruz (boyutunu yapacagınız çiçege göre ayarlayınız ama en az 50 olmalı benim ki sanırım 80-85 olmalı) ve üzerine ikişer zincir ve ikili trabzanlardan oluşan kutucuklar yapıyoruz.
2- Üst sıraya 3 zincirle cıkıp ilk boşluga 3 yada 4 tane 3'lü trabzan yapıyoruz 3 zincirle altaki tırabzanın tepesine bıp sık igne yaparak bir yapragı oluşturmuş oluyoruz.
3- Tekrar 3 zincir çekerek diger kutuya yine 3-4 tane 3'lü tarabzan yapıp yine 3 zincirle hemen alttaki trabzanın tepesine sık igne yapıyoruz.
4- Bu şekilde devam ederek tüm kutucukların üzerini yaprakcıklarla doldurmuş oluyoruz ve kıvrıldıgını görüyoruz :)
5- Bizde güzelce elimizde kıvırıp gül şeklini veriyoruz,
6- Ve arkasından ipimizle dikerek sabitliyoruz ben ipimi koparmamıştım ve tıgla deliklere batarak zincir çeker gibi diktim siz igne ipliklede yapabilirsiniz.
netten alıntıdır