FORUM HANIMEFENDİLER
anne karnında bebeğin ay ay gelişimi 8cauba11
FORUM HANIMEFENDİLER
anne karnında bebeğin ay ay gelişimi 8cauba11
FORUM HANIMEFENDİLER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM HANIMEFENDİLER

FORUM HANIMEFENDİLERHoş geldin, .
Son Ziyaretiniz: Perş. Ocak 01, 1970
Mesaj Sayınız: 0

 
AnasayfaKapıLatest imagesKayıt OlGiriş yapupload

 

 anne karnında bebeğin ay ay gelişimi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Adminiçe
YÖNEETİCİ
YÖNEETİCİ
Adminiçe


Mesaj Sayısı : 1947
Kayıt tarihi : 29/12/09
Yaş : 37
Nerden : konya

anne karnında bebeğin ay ay gelişimi Empty
MesajKonu: anne karnında bebeğin ay ay gelişimi   anne karnında bebeğin ay ay gelişimi Icon_minitimeÇarş. Ocak 27, 2010 12:34 pm

Fallop tüplerinde ilerleyen yumurta spermle birleştikten sonra yoluna devam eder. Uterusun çeperinde kendine uygun bir yer bularak yerleşir. Bundan sonra döllenen yumurta her gün iki kat daha büyüyerek gelişir. Bu aşamada ona embriyon denir.

Döllenmeden kısa bir zaman sonra göbek bağı ve plesanta oluşur. Bunlar bebebeğinizin yaşamsal organlarıdır. Bebeğiniz ihtiyaç duyduğu her türlü besini ve oksijeni bu organlardan alır. Atıkları da yine aynı yoldan gönderir. Bebeğiniz her türlü dış etkiden korunmak için amniyotik sıvıyla kaplanır. O bir yaşam denizi içinde yüzer.

2. hafta bebeğinizin artık bir omuriliği (spinal cord) vardır. Bu haftanın sonunda omurların sayısı 5' den 8' e çıkar. Sinir sistemi gelişimine başlamıştır. Hamileliğinizin 6. haftasının sonunda bebeğinizin bir başı ve gövdesi vardır.

5. hafta embriyon üç katmana yarılır. Üst katman beyni, sinirleri ve deriyi oluşturur. Orta katman kemikler, kaslar, kan damarları, kalp ve jenital organları oulşturacaktır. Alt katman ise mideyi, akciğeri, karaciğeri, idrar yollarını ve bağırsakları oluşturacaktır.

25. günden sonra - son adet döneminizden sonraki 5. ve 6. hafta arasında- bebeğinizin kalbi atmaya başlar. Ancak bu dönemde kalbin atışını duymak imkansızdır. Bebeğiniz 6. haftanın sonunda 1.5 cm boyundadır.

ANNENİN 1. AYI

Bir gebelik testi ile hamile olduğunuzu öğrendiniz. İlk aylarda halsizlik, sürekli uyuma isteği, göğüslerde aşırı hassasiyet, sık idrara çıkma, mide bulantıları, baş dönmesi, bazı yiyeceklerin kokusuna bile dayanamama gibi belirtiler hissedebilirsiniz. Bunlar aynı zamanda hamilelik belirtileridir. Bunlardan bir kaçını ya da hepsini hissedebilirsiniz.

Ruhsal olarak kendinizi sarsılmış, sinirli, değişken, her an ağlamaya hazır hissedebilirsiniz. Unutmayın şu anda vücudunuz bir hormon bombardımanına tutulmuştur. Bu tür rahatsızlıklar çok normaldir. Genelde ikinci üç aylık dilime girdiğinizde her şey rayına oturmuş olacak.

İkinci ayda bebeğiniz çok hızlı gelişecek ve bir bebek görünümüne bürünecektir. Kollar ve bacaklar filizlenecek, sonra yüz belli olacak. Göz, burun, ağız ve kulaklar için delikler belirecek. Sinir sistemi süratle yapılanmaya devam edecektir. Omuriliğin önünde 3 küçük kese beynin başlangıcını oluşturacaktır. Bebeğinizin temel organları ve sistemleri oluşmaya başlayacaktır. Karaciğer, akciğer, mide ve bağırsaklar... İdrar yolları ve bağırsak aynı delikten çıkarlar.

Embriyon hala başını öne eğmiş durumdadır. Sekiz gün sonra bebeğinizin boyu 7-8 mm.' den 15 mm.' ye çıkarak iki kat büyür. Ancak içe bükülmüş durumdadır. İkinci hafta yüz daha belirginleşir. Yassı bir burun, çok iri gözler (göz kapakları yoktur)... Süt dişlerinin başlangıçları oluşmaya başlar.

Bebeğinizin genel duruşu da gelişir. Kollar bacaklar uzar. Parmaklar palet şeklinde oluşur. Baş gövdeye göre büyüktür. Diz kapakları, bilekler ve cinsel organlar gelişmeye başlar.

7. haftanın sonunda ilk kez kemik hücreleri görülür. Kemikleşme başlamıştır. Bebeğiniz bir erkekse penis görünmeye başlar. 2. ayın sonunda bebeğiniz yaklaşık 3 cm boyunda 11 gr ağırlığındadır. Ve tamamiyle bir bebek görünümündedir. Bebeğinizin bütün organlarının temeli atılmıştır. Ancak kalan 7 ay boyunca gelişmeye yapılanmaya devam edeceklerdir.

İşte bu ilk iki ayın hamileliğiniz için önemi bundan kaynaklanır. Embriyon bu dönemde çok hassadır. Hırpalanmalar veya alınan ilaçlar, böcek ilaçları, alkol, sigara oluşum bozukluklarına ve hatta düşüklere sebep olabilir.

İlk iki aydan sonra bebeğinize doktorlar fetus diyecekler.

ANNENİN 2. AYI

Göğüslerde hassasiyet, şişkinlik, ağırlık hissi devam eder. Bulantı, yanma, bazen kusma eşlik eder, bazı yiyeceklere karşı hassasiyet, sık idrara çıkma, zaman zaman baş ağrısı, karın ve bel bölgesinde dolgunluk ve halsizlik hissedebilirsiniz. Unutmayın bu belirtilerin hepsini ya da bir kaç tanesi siz de görülebilir. Belki de hiç biri görülmez. Her kadının hamileleiği kendine hastır.

Henüz kendinizi hamile gibi hissetmezsiniz. Duygularınız sık sık değişir. Bir an taşkın bir sevinç duyarken bir anda ağlayabilirsiniz. Sinirli olabilirsiniz. Sürekli uyuma isteği içinde olabilirsiniz. Fırsat buldukça dinlenmelisiniz. Bu ay bebeğiniz için çok önemlidir. Beslenmenize dikkat etmelisiniz. Folik asit ve doktorunuz verdiği vitaminleri almalısınız.

3. ayın sonunda bebeğiniz tamamen bir insan formuna kavuşur. Tüm organlar ve beden oluşmuştur. Ancak değişecek ve gelişecektir.

Ellerinde ince tırnakları oluşmaya başlar. Bu ay ses telleri oluşur. Kolları bacaklarına göre daha uzundur. Başı gövdeye kıyasla daha büyüktür. İlk kez hareket etmeye başlar. Ellerini kollarını oynatır. Ağzını açıp kapar. Ancak o kadar küçüktür ki bunları hissedemezsiniz. Göz kapakları çıkar.

Böbrekler ortaya çıkar. Karaciğer gelişir. Bağırsak uzar ve kıvrılır. İlk tüyler belirir. Kaslar ve eklemler gelişir.

Kalp dört odacığa bölünür ve dakikada 120-160 kez atar. Bebeğiniz idrarını yapmaya başlar. Göbek kordonu bu ayın sonunda tamamiyle oluşur. Bebeğiniz yaklaşık 10 cm boyunda ve 45 gr ağırlığındadır.

ANNENİN 3. AYI

Bu ayda çektiğiniz sıkıntılar devam edecektir. Vücudunuzdaki damarlar daha belirginleşir. Şu anda vücüdunuz eskisine oranla iki kat daha fazla çalışıyor. Damarlarınızdan besinler ve oksijen bebeğinize oluk oluk akmakta. Karnınız bu ayın sonunda daha geniş görünecek ve iştahınız artacak. Önümüzdeki ay aşermeleriniz kesilecek şikayetleriniz azalacak.

Bu ay bebeğinizin vücudu daha orantılı hale gelir. Boyun yeterince uzamış ve başı kaldırmıştır. Baş vücuda göre daha orantılıdır. Saçlar görünmeye başlar. Organlar (karaciğer, sindirim sistemi) çalışmaya, bağırsakta mekonium birikmeye başlar. Bu yeşil maddeyi safra kesesinden salgılanan safra özellikle üretir. Bebeğinizin rengi kırmızımsı pembedir. Bebeğiniz hareket eder, tekme atar, uyur uyanır, amniyotik sıvıyı yutar, idrarını yapar.

Bebeğinizin hareketini bu ayın sonunda hissedebilirsiniz. Bir kelebeğin kanat çırpışına benzer yumuşak ve ardı ardına hızla gelen pır pır dokunuşlar... Kesinlikle gaz hareketlerine benzemez. Bu çok özel bir andır. Onu ilk kez içinizde hissedeceksiniz. O sizin bebeğiniz.

Bu ayın sonunda doktorunuz bebeğinizin cinsiyetini söyleyebilir. Eğer doktorunuz ultrasonografi uzmanı ise verdiği bilgilere güvenebilirsiniz. Ama eğer uzman değilse yanılabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Bebeğiniz 20-25 cm boyundadır.

ANNENİN 4. AYI

Nihayet bu ayın başlamasıyla aşermeniz sona erecektir. Mide bulantıları, koku hassasiyeti, baş dönmeleri, göğüs ağrıları tamamen geçer. Ve bu ay artık anne olacağınızı hissetmeye başlarsınız. Şişlik ve varis oluşumları doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir. Göğüsleriniz büyümeye devam eder. Uygun beden sütyen seçmelisiniz. Göğüsleriniz büyüdükçe sütyeninizi de değiştirin. Unutmayın hamilelikte göğüslerin sarkması uygun sütyen kullanılmadığında gerçekleşir. Emzirme göğüsleri bozmaz.

Bu ay burun akıntısında artma, bileklerde, el ve ayaklarda şişlik, iştahta artış, dişetlerinde kanama, beyaz vajinal akıntı olabilir. Ancak bunların hepsini yaşamayabilirsiniz. Her kadının hamileliği kendine özgüdür.

Bu ay artık karnınız iyice belirginleşir. Ancak hamile kıyafetleri için çok erkendir. Eski kıyafetleriniz de dar gelir. Bu dönem için beli lastikli pantalonlar ve parçalı kesim elbiseler iyi seçimlerdir. Aşırı bol giyinmeyin. Olduğunuzdan şişman gözükürsünüz üstelik hamile olduğunuz anlaşılmaz.

Konsantrasyonunuz zayıflayabilir, unutkanlık ve sakarlık başlayabilir

BEBEĞİN 5. AYI

Bu ay bebeğinizin hareketlerini daha çok hissedeceksiniz. Bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor. İç organlar gelişiyor. İlk kez yağ hücreleri derinin altına yerleşmeye başlıyor. Yavaş yavaş buruşuk görünümünden kurtulacak. Kasları da güçleniyor. Tırnaklar parmak uçlarına doğru uzamaya devam ediyor. Kirpikler, kaş ve saçlar da uzuyor. Bu ay akciğerler solunuma başlar. Ancak bu, bildiğimiz atmosferik ortamda solunum değildir.

Bu akciğerler için sanki bir çeşit prova gibidir. Aynı şekilde karaciğer de faaliyete geçer.

Bebeğinizin hareketleri daha düzenli bir hal almaya başlar. Siz dinlenirken o hareket eder. Siz hareket halinde iken içine kıvrılır ve uyur. Bebeğiniz bu ay parmağını emmeye bile başlayabilir. Bu ayın sonunda bebeğiniz yaklaşık 25 cm boyunda ve 500 gr ağırlığındadır.

ANNENİN 5. AYI

Şişlik (ellerde, ayaklarda ve yüzde), varis, kabızlık, karnınızın altında ağrı hissi, zaman zaman baş ağrısı, diş etlerinde kanama, bacak krampları, karnınızda ve yüzünüzde lekeler, midenizde yanma, hazımsızlık, vajinal akıntıda artış olabilir. Bütün bu belirtilerin hepsini ya da hiçbirini hissetmeyebilirsiniz.

Hamile olduğunuz için cildiniz lekelenmeye daha müsaittir. Bu yüzden mutlaka güneş koruyucu krem kullanın. Kilo artışınızı kontrol altında tutun. Unutmayın fazla kilo alırsanız bu ne bebeğiniz için iyidir ne de sizin için. Her ikinizin sağlığı için aşırı kilo almamalısınız. Artık hamile olduğunuz dışarıdan rahatlıkla belli oluyor. Bunun tadını çıkarın. Bebeğinizle birlikte neşeli ve keyifli günler geçirmeye gayret edin. Unutmayın ruh haliniz bebeğinizin gelişimini direkt olarak etkileyecektir. Şu anda bedeniniz bir canlı yaratmakta ve çok ama çok yoruluyor. Stres ve üzüntüler onun belini bükecektir ve bebeğiniz sağlıklı olmayacaktır. Bebeğinize neşe ve huzur akıtın


BEBEĞİN 6. AYI

Bebeğiniz büyük bir süratle gelişmeye devam eder. Derisi hala kırışık ve kırmızıdır. Yağ hücreleri derinin altını doldurmaya devam eder. Bebeğinizin vücudu ince bir ülgerle (ince ve yumuşak tüyler) ve yağ tabakasıyla (verniks) kaplıdır. Beyin hızla gelişir ve karmaşıklaşır. Elektrik uyarılarını sinirlere ileten yapılar oluşur. Bağırsaklarda mekonium (bebeğinizin ilk kakası) birikmeye devam eder.

Bebeğiniz doğduğunda onu sıcak tutacak olan özel bir çeşit yağ tabakası oluşur. Kız bebekler ilk kez bu ay yumurta hücresi (ovül) üreteceklerdir. Kemikler sertleşir. Bebeğiniz şu anda tam bir küçük insandır. Ancak akciğerleri hala küçüktür ve dış dünyaya çok özel bir bakım olmadıkça adapte olamazlar. Henüz bebeğiniz atmosferik ortamda yaşayamaz.

Bu ay bebeğinizin hareket etmek için yeri müsait ve gücü yerindedir. Bol bol hareket edecektir. Bebeğinizin boyu yaklaşık 31 cm ve ağırlığı 1000 gr' dır.

ANNENİN 6. AYI

Beşinci aydaki belirtiler devam eder. Bunlara ek olarak gögüsler hızla büyür, karın iyice gerilir. Gerginlik kaşıntı hissi uyandırabilir.Bebek yağı, badem yağı veya çatlaklar için bir krem kullanarak derinizi rahatlatabilirsiniz. Ancak hamilelik çatlaklarının oluşumu cildinizin genetik yapısına bağlıdır. Bazı ciltlerde hamilelik süresince çatlak oluşmaz. Ama eğer cildinizin yapısı müsaitse bundan kaçamazsınız. Derinizi yumuşak tutarak çatlakları minimum düzeyde tutabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiye edeceği bir çatlak kremi de kullanabilirsiniz.

BEBEĞİMİN 7. AYI

Bu ay bebeğinizin duyu organları çalışmaya başlayacak. Gözkapakları açılıp kapanabilir. Işığa tepki verir. Hamile bir kadının karnına yoğun bir ışık tutulduğunda fetusun irkildiği görülür. Bu da onun gözlerinin ışığı seçebildiğini ispatlar.
Bebeğiniz bu ay sizi duyabilir. Bebeğin anne karnındayken dışarıdan gelen sesleri duyabildiğini artık tıp otoriteleri kabul ediyor. Tabii bu ses bizim duyduğumuz tınıda ve özellikte değildir. Fetus annenin organlarının çalışırken çıkardığı pek çok dış sesle örülmüştür. Annenin kalbi büyük bir gürültüyle hiç durmaksızın atmaktadır. Bunu yanısıra mide ve bağırsaktan gelen gurultular da hatırı sayılır bir gürültü oluşturur. Ayrıca sesler bebeğin içinde yüzdüğü amniyotik sıvıdan geçerek gelir. Bu da sesin tınısını değiştirir. Bebeğin kalın seslere daha iyi tepki verdiği deneylerle görülmüştür. Bu nedenle babanın sesini tanıdığı ve rahatlıkla algıladığı sanılmaktadır. Ancak en iyi içerden de duyabildiği ve sürekli işittiği annenin sesini tanır.

Bebeğinizin tüm vücudunu kaplayan tüyler (ülger) yüz bölgesinden çekilmeye başlar. Ellerini açıp kapamaya başlar. Bunu görmek ultrason uzmanları için ayrıca önem taşır. Tekmeler atmaya devam eder tabii eskisinden daha güçlü bir şekilde.

Eğer bebeğiniz bu ayın sonunda doğarsa yaşama şansı vardır. Ancak çok özel bir bakıma ihtiyaç duyar. Çok hassasdır ve akciğerleri gelişimini tamamlamamıştır. Yaklaşık 1700 gr ağırlığında ve 40 cm boyundadır. Bebeğiniz karnınızda ne kadar çok durursa dış dünyada yaşama şansı o kadar yüksektir.

ANNENİN 7. AYI

Kabızlık şikayetiniz ve mide yanmalarınız artabilir. Ancak beslenmenize dikkat ederseniz bunları altedebilirsiniz. Eğer öğünlerinizi iki kişilik besleniyorum bahanesiyle artırmazsanız, düzenli ve sık beslenirseniz porsiyonlarınızı küçük tutarsanız hiç bir mide şikayetiniz olmaz. Kabızlık ise bol lifli gıda, meyve, sebze tüketerek ve bol su içerek azaltılabilir. Ayrıca her gün düzenli yapılan yürüyüşlerin hem beden sağlığınıza -dolayısıyla bebeğinizin sağlığına- hem de kabızlık şikayetlerinizin azalmasına faydası büyüktür.

BEBEĞİN 8. AYI

Artık bebeğinizin tüm organları hemen hemen hazır. Bağırsaklar, mide ve böbrekler tam anlamıyla çalışmaya başladılar. Ancak karaciğer ve özellikle akciğerler henüz hazır değiller. Bu ay akciğerin peteklerini kaplayan ve oksijen içeri dolduğunda tüm akciğerin kasılmasını önleyen sürfaktan olarak adlandırılan yağlı bir madde oluşur. Bu madde olmaksızın akciğerler verimli çalışamazlar. Eğer bebeğiniz bu ayın sonunda doğarsa yaşama şansı çok yüksektir. Ancak yine de özel ilgiye ihtiyaç duyar.Bu ay beynin değişik bölümleri oluşmakta ve sinirler vücut fonksiyonlarını idare etmektedirler. Eğer bebeğiniz erkekse testisleri iner. Bebeğinizin tat alma dokuları bu ay oluşur. Artık ekşiyi ve tatlıyı ayırabilir. Acıya, ışığa ve sese tepki verir. Kemikler iyice sertleşmiş ve güçlenmiştir. Bebeğiniz daha güçlüdür ve derisi sağlıklı görünür. Vücudundaki tüyler iyice dökülmiştir.

,Bebeğiniz oksijeni hala göbek bağından alır. Kalbin sağ ve sol odacıkları arasında bir delik vardır. Bu delik bebeğinizin ilk nefesiyle birlikte kapanacaktır. Kalbi dakikada 120-140 kez çarpar. Çoğu bebek bu ay daimi doğum pozisyonunu alır. Baş aşağıda ayaklar yukarıda. Bu ayın sonunda bebeğinizin yaklaşık kilosu 2400 gr ve boyu 45 cm' dir.

ANNENİN 8. AYI

Bu ay en çok kabızlıktan ve sık sık nefes nefese kalmaktan şikayetçi olabilirsiniz. Braxton Hicks kasılmaları artar. Rahminiz kendini doğuma hazırlıyor. Siz de ruhsal olarak doğuma hazırlanmalısınız. Artık bebeğinizin çok az vakti kaldı.

BEBEĞİN 9. AYI

Bebeğiniz bu ay kendini kilo almaya adayacaktır. Haftada ortalama 150-200 gr alacaktır. Yağlanıp güzelleşecektir. Vücudunu kaplayan tüyler tamamen gitmiştir. Derisi pembe beyazdır.

Kafatası tamamen kemikleşmiştir. İki yarımküreyi bağlayan yerlerde bıngıldaklar vardır. Bunlar doğum sırasında kafatasının şeklini değiştirerek doğum kanalından bebeğin rahat çıkmasına yardım eder.

Beynin gelişimi henüz bitmemiştir. Beyin, bebeğiniz doğduktan sonra da 1 yaşına kadar gelişimine devam edecek. Peki öyleyse neden beyin gelişimini tamamlamadan doğum gerçekleşiyor. Doğumun nasıl başladığı bilinmekle birlikte doğum zamanının nasıl tayin edildiği bilinmiyor. Ancak beyin biraz daha büyürse doğumun gerçekleşmesi imkansızdır. O halde doğum şimdi olmalı kafatası daha fazla büyümeden.

Bu ay anneden bebeğe onu hastalıklardan koruyacak bir sürü antikor geçer. Göbek kordonundan çok hızlı bir sıvı akışı olur. Bu sayede sertleşen kordon artık çok az yeri olan bebeğin boynuna dolanmaz.

Çoğu bebek 37.-42. haftalar arasında doğar. Doğduğunda yaklaşık 3000-3300 gr ağırlığında ve 50 cm boyundadır. Bebeğiniz artık dış dünyada yaşayabilecek güçtedir.

ANNENİN 9. AYI

Mide yanmaları büyük olasılıkla azalacaktır. Çünkü bebek doğum kanalına inecek ve mideye olan baskı kaybolacaktır. Ancak sık idrara çıkma, kabızlık şikayetleri olabilir. Artık çok ağırlaştınız. Ortalama olarak 10-12 kilo almış olmalısınız. Bu da bel ağrılarınızı artırabilir. Braxton Hicks kasılmaları artar.

Muhtemelen doğumun bir an önce gerçekleşmesini istiyor olacaksınız ve sabırsızlığınız artacak ama merak etmeyin doğum bu ay içinde her an olabilir. Hastane bavulunuzu hazırlamayı unutmayın. Bu ay bol bol dinlenmeyi ve güç toplamayı ihmal etmeyin çünkü buna uzun bir süre fırsatınız olmayacak.

ALINTIDIR
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://taha2007.yetkin-forum.com
 
anne karnında bebeğin ay ay gelişimi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
FORUM HANIMEFENDİLER :: KADIN SAĞLIĞI & GEBELİK &DOĞUM :: hamile baynlara-
Buraya geçin: