FORUM HANIMEFENDİLER
İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları 8cauba11
FORUM HANIMEFENDİLER
İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları 8cauba11
FORUM HANIMEFENDİLER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM HANIMEFENDİLER

FORUM HANIMEFENDİLERHoş geldin, .
Son Ziyaretiniz: Perş. Ocak 01, 1970
Mesaj Sayınız: 0

 
AnasayfaKapıLatest imagesKayıt OlGiriş yapupload

 

 İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Adminiçe
YÖNEETİCİ
YÖNEETİCİ
Adminiçe


Mesaj Sayısı : 1947
Kayıt tarihi : 29/12/09
Yaş : 37
Nerden : konya

İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Empty
MesajKonu: İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları   İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Icon_minitimePtsi Mart 22, 2010 12:37 pm

İnflamatuvar bağırsak hastalıkları, bağırsağın kronik iltihabi bir hastalığı olup, çocukların kronik hastalıkları içinde önemli yer tutar
İnflamatuvar bağırsak hastalıkları, bağırsağın kronik iltihabi bir hastalığı olup, çocukların kronik hastalıkları içinde önemli yer tutar. Ülseratif Kolit ve Crohn Hastalığı olmak üzere iki tipi vardır. Bu hastalıkların görülme sıklığı, genellikle 10 yaş sonrasında artar, küçük çocuklarda ise nadirdir.

Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı, benzer bulgularla seyreder. Sıklıkla kronik ishal, karın ağrısı ve ateşlenme gibi ortak bulgular gözlenir. Ülseratif kolitte kanlı ishal ön planda iken, Crohn hastalığında karın ağrısı ve büyüme geriliği daha sık görülür. Crohn'da göbek üstü bölgede özellikle yemekle artan tekrarlayan karın ağrıları, iştahsızlık, kilo kaybı ve büyüme geriliği tipiktir. Bu hastalıklarda iltihabi reaksiyonlar rol oynadığı için, çoğu kez bu klinik bulgulara ateş de eşlik eder. Bazı durumlarda ağızda tekrarlayan aftlar, makat etrafındaki bölgede apse, çatlak ve yaralar da saptanabilir, bağırsakla ilgili olmayan bazı belirtiler de görülebilir, hatta bu belirtiler ilk şikayet olarak ortaya çıkabilir. Eklem şişliği ve kızarıklığı (artrit), eklem ağrıları (artralji), cilt döküntüleri, beslenme bozukluğu, büyüme geriliği ve ergenlik belirtilerinin gecikmesi gibi bulgular bağırsak dışı belirtiler arasındadır. Bağırsak dışı belirtilerin ilk bulgu olarak gözlenmesi tanıyı zorlaştırabilir. Bu nedenle açıklanamayan karın ağrısı, büyüme geriliği ile giden durumlarda inflamatuvar bağırsak hastalıkları, özellikle Crohn hastalığı mutlaka araştırılmalıdır. Bazı bağırsak infeksiyonlarında (özellikle amipli dizanteri) hastaların yakınmaları, inflamatuvar bağırsak hastalığının belirtileri ile karışabilir. Bu nedenle öncelikle kan ve dışkı incelemeleriyle infeksiyon hastalığı olup olmadığı araştırılmalıdır. İnfeksiyon hastalığı varsa tedavi sonrası tekrar değerlendirme gerekir.

Klinik bulgular, kan ve dışkı tetkikleri, gerekli görüldüğünde bağırsak filmleri ile inflamatuvar bağırsak hastalığından kuşkulanılan hastalara kesin tanı için kolonoskopi yapılır. Kolonoskopi, kolonoskop adı verilen aletle makattan girilerek bağırsağın görülerek incelenmesidir. Bu yöntem sayesinde hem hastalığa bağlı lezyonların (yaraların) görerek incelenmesi, hem de alınan biyopsi örneklerinin mikroskop altında incelenmesi mümkün olur. Biyopsilerin incelenmesi sonucunda kesin tanı konur.

Çocuklarda inflamatuvar bağırsak hastalığının tedavisi, erişkin hastalarda olduğuna benzer. Ancak, ilaçların dozu, çocuğun ağırlığına ve vücut yüzeyine göre ayarlanmalıdır. Tedavinin amacı, hastalık bulgularının kontrol altına alınması ve nükslerin (tekrarların) önlenmesidir. Özellikle çocuklarda beslenmenin düzenlenmesi, gereken vitamin ve mineral desteğinin verilmesi büyüme geriliğinin önlenmesi açısından çok önemlidir. Bu hastalıklar zaman zaman alevlenmelerle giderek çoğu kez hayat boyu devam eder ve uzun süre tedavi gerektirir. Bu yüzden, inflmatuvar bağırsak hastalığı olan çocuklar, çocuk gastroenterologu olan bir merkezd tarafından izlenmelidir.

Pedriatrik Gastroenteroloji Hep. Beslenme Derneği; 11.08.2009
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://taha2007.yetkin-forum.com
 
İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları
» Tiroid Bezi Hastalıkları
» gebelikte böbrek hastalıkları
» BEBEKLERDE SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
FORUM HANIMEFENDİLER :: BEBEK SAĞLIĞI VE BAKIMI :: Çocuk Hastalıkları-
Buraya geçin: